O ZI DIN "ȘCOALA ALTFEL" PENTRU LICEUL "ANDREI MUREȘANU"În Săptămâna Altfel am primit o vizită de la Liceul “Andrei Mureșanu”, anume două clase împreună cu profesorii lor: a VI-a și a XI-a. Cei 60 de elevi nu au sosit nepregătiți și chiar ne-au surprins cu un program artistic. Au cântat, ne-au amuzat cu o scenetă comică și au reușit să dea copiilor din Diaconia o amintire specială.

Vizita elevilor Liceului “Andrei Mureșanu” nu a însemnat un simplu gest caritabil pentru niște copii către care s-au aplecat din milă. Acești elevi ai claselor a VI-a și a XI-a și-au deschis brațele pentru a transmite un mesaj puternic:
SUNTEM CU TINE! Trebuie să știți că aceast ecou de încredere are o mare reverberație în inimile unor copii care de-obicei nu se delectează cu astfel de încurajări, mai ales din partea altor elevi. Aceast mesaj a adus unitate într-o generație cu înclinații discriminatorii și a întremat ambițiile fragile ale acestor copii, confirmându-le potențialul.

Nu doar că ne-au cântat și au pregătit scenete, dar acești tineri
Mureșeni au adus cadouri pentru copii, plătite din bani personali. Așadar, nu doar cu vorba, dar cu fapta, profesorii și elevii Liceului “Andrei Mureșan” și-au marcat ziua în calendarul anului 2018. Le dorim mult succes și sănătate în continuare și fie ca astfel de fapte să nu înceteze în frumosul nostru oraș. Diaconia vă este recunoscătoare!


Află mai mult…
Comments

CU STRABISM DAR BUCUROS

Ionuț trecea printr-o perioadă grea la școală deoarece colegii lui râdeau de el fiindcă avea strabism. Părinții lui nu-și puteau permite costurile unei consultații și cu-atât mai puțin a unei operații, așa că au apelat la Diaconia. Ca urmare, l-am dus pe Ionuț la un oftalmolog și să-i facem ochelari. Peste 6 luni va avea o altă consultație iar atunci se va decide dacă va fi nevoie de operație. Între timp Ionuț a intrat în clasa a IV-a iar pentru el este un progres, mai ales că părinții lui sunt analfabeți. Familia lui Ionuț vrea să mulțumească tuturor celor care au donat pentru el. Ionuț este fericit pentru că merge la școală, pentru că acum are ochelari și vede mai bine și pentru că nu mai râd colegii de el.


Află mai mult…
Comments

SĂPTĂMÂNA MEDICALĂCa un preludiu pentru ceva ce va fi mai frumos și mai mare, vizita medicului pediatru într-una din clasele Diaconia a stârnit emoția copiilor mici cu visuri mari. Am vrut să încercăm o lecție altfel pentru copiii noștri isteți din Diaconia și să testăm dacă o astfel de metodă de învățare se poate aplica într-un proiect pe termen lung.

Ioana, medic pediatru, a venit să cunoască una dintre clasele Diaconiei și să prezinte câte ceva din biologia corpului uman, dar pe înțelesul tuturor. Copiii au fost foarte entuziasmați să asculte bătăile inimii și dintr-una-n alta s-a ajuns chiar și la o semi-lecție de biologie, dar foarte interesantă. De-obicei nu ne place să învățăm teorie, dar când ni se predă într-o variantă interactivă și curioasă, altfel stau lucrurile. Așa s-a prezentat și Ioana, medicul pediatru, transformând ceea ce putea fi o lecție plictisitoare despre rolul inimii în biologia umană, în cea mai interesantă abordare asupra importanței acestui organ.

Medicul pediatru a venit însoțit și de studenți ai Facultății de Medicină din Brașov, astfel că echipa de “oameni în halate albe” nu doar că au impresionat prin știință, dar au fost un model pentru felul în care conștiinciozitatea și perseverența te poate duce departe, într-o carieră pe care ți-o dorești. Copiii din Diaconia au învățat câte ceva despre corpul uman și cu precădere despre funcția inimii, dar au învățat și că poți face orice dacă înveți bine la școală. Dacă vrei, se poate, numai să vrei.

Această vizită a medicului pediatru și a echipei de studenți are tendințe de a se dezvolta într-un plan inventiv de abordare a educației copiilor din Diaconia. Se poate lăsa chiar și cu viitori medici. Mulțumim, Ioana!


Află mai mult…
Comments

NU E NEVOIE DE UN INFINIT DE MOTIVE SI DE RESURSE CA SA DAI UNUI CUPLU SIMPATIC DE BĂTRÂNEI UN CRACIUN MAI FERICITLa prima vizită Mircea și Nora ne-au primit într-o colibă făcută din placaje și nailon. Bătrâni gospodari de altfel, dar în condiții de trai prea covârșitoare. Nu cu mult timp în urmă le-am cumpărat 10 găini și un cocoș. Spiritul de gospodari i-a ajutat să vândă ouă și astfel să-și asigure măcar hrana zilnică. Acum că-i iarnă și ger tăios, coliba făcută din placaje era absolut insuficientă pentru doi vârstnici. Prin urmare, echipa Diaconiei s-a mobilizat și le-a construit o locuință adecvată din panouri cu izolație. Este prima iarnă pe care bătrânii o vor petrece într-o locuință decentă, cu căldură. Nu e nevoie de un infinit de motive și de resurse ca să dai unui cuplu simpatic de bătrânei un Crăciun mai fericit anul acesta.

Află mai mult…
Comments

SCHAEFFLER ROMANIA SPONSORIZEAZĂ MAREA AMBIȚIE A CELOR MICI


Suntem în Brașov, un loc minunat care împletește pacea și conflictul, bucuria și dificultatea, deficitul și generozitatea. În mijlocul acestei culturi prietenoase, ospitaliere, se află acești copii ambițioși, care ne uimesc în fiecare zi.

Acum 12 ani era doar o idee. Acum 12 ani acești copii erau predestinați unui trai greu, visând la lucruri simple, o bancă în școala, o învățătoare care să ii iubească și să îi mângâie, o masă caldă. Acum acești copii merg la școală, au haine curate, ghiozdanul și-l poartă cu mândrie, au mâncarea asigurată și deși încă trăiesc foarte modest, pentru ei există un alt viitor. Am povestit brașovenilor despre micuții aceștia și provocările pe care le întâmpină.

Ca urmare a acestui lucru, mulți s-au aliat cu noi ca să le schimbăm viețile. Schaeffler Romania a fost unul dintre aceia care au răspuns pozitiv. De la bun început s- au arătat interesați de ceea ce facem și dornici să ia parte la schimbarea destinelor lor. Schaeffler a contribuit la campania “Din stradă în școală 2018” demarată pentru a susține cei 80 de copii din Centrul Educațional Diaconia. Chiar dacă suntem departe de a repara toate problemele din lume, totuși ne stă în putință să aducem schimbare în viețile celor din jurul nostru.

Schaeffler Romania, mulțumim pentru că iubiți acești copii îndeajuns de mult încât să puneți umărul la schimbarea vieților lor. Contează atât de mult nu numai pentru ei, dar și pentru noi, cei din echipa Diaconia. Parteneriatul nostru a îndeplinit visul multor copii și vă suntem foarte recunoscători.
Află mai mult…
Comments

CORESI MALL ISI DONEAZA ZIUA DE NASTERE PENTRU PROGRAMUL NOSTRU "INTERGENERATII"

Captură de ecran din 2018.03.13 la 14.34.03

Coresi este despre oameni! Despre bucuria de a fi împreună și despre pasiunile care ne unesc!
Sunt trei ani de zile în care am clădit legături strânse cu oamenii, iar acum, la aniversarea Coresi, este momentul să creăm sinergia perfectă, mobilizatoare pentru comunitate, care să devină un catalizator de bine și de inițiative civice.
Noi, comunitatea Coresi, știm că nimic nu este mai frumos decât să împărțim bucuria cu cei de lângă noi.
Anul acesta am decis să ne dăruim ziua de naștere unei cauze locale: Proiectul Intergenerații, susținut de Asociația Diaconia și Fundația Comunitară Brașov, prin donarea sumei de 11.500 lei. Și pentru că binele este forța mobilizatoare în care credem, te invităm și pe tine în călătoriacelui mai frumos cadou pe care îl poți dărui! Și tu poți dona pentru a susține cauza copiilor și seniorilor din medii defavorizate.
Proiectul aduce împreună copii și vârstnici care lucrează împreună, învață lucruri noi și se ajută reciproc pentru a-şi crea o viață mai bună.
Proiectul Intergenerații transformă centre de zi de tip afterschool în centre comunitare inter-generaționale, unde voluntari seniori sprijină copiii în realizarea temelor școlare, organizeză și participă împreună la diferite activități, ateliere creative sau cluburi vocaționale.
Magicul 3 din acest an înseamnă pentru noi încrederea voastră, emoția și surpriza fiecărei noi reîntâlniri.
În weekend-ul 23 - 25 martie ne dorim să ne distrăm, să ne jucăm, să continuăm să construim comunități și să le animăm în cadrul a trei zile de sărbătoare la Coresi!
Infrastructura emotională pe care am creat-o între noi este vectorul de energie si mobilizare de care avem nevoie pentru un oraș fericit.
Împreună suntem mai buni și putem transforma oameni și locuri!
Comments

FIULE, FII MÂNDRU DE TATĂL TĂU

ionuț 1

Ionuț are acum 30 de ani și își amintește cu nostalgie de anii tinereții. Provine dintr-o familie numeroasă și săracă. Totuși, asta nu l-a împiedicat să viseze lucruri mari. După căsătorie, avea planuri pentru a-și îmbunătăți traiul. Aflând că soția a rămas însărcinată, Ionuț a plecat la București (la distanță de 200 km de satul său) unde a lucrat în construcții. Așa și-a susținut familia pentru o perioadă fericită din viețile lor.

După un timp de muncă intensă pe șantiere, Ionuț a început să simtă o durere acută în corp așa că a consultat un medic. Atunci a aflat că rinichii îi cedaseră. Pe-atunci (2007) Ionuț avea numai 21 de ani. Între timp devenise și tată — soția îi născuse un băiat. Prea puțin a putut să se bucure de fiul său, având în vedere că neputința de a munci și de a aduce un venit, însemna că fiul său va fi sărac. Planurile lui se prăbușiseră. Trăia un coșmar.

Din București a revenit acasă, în sat. Trebuia să facă dializă la fiecare două zile. După doi ani petrecuți astfel, bunicul lui Ionuț i-a donat un rinichi, însă după un an, organul donat a cedat și el. Ionuț a fost nevoit să reia tratamentul dializei. În același an, pentru că situația nu era îndeajuns de rea, soția l-a părăsit pentru un alt bărbat. Iar de-aici a început o avalanșă de nenorociri. Genunchii lui Ionuț au început să cedeze. Mersul i-a devenit foarte greoi în urma a patru intervenții chirurgicale la genunchi și a unei fracturi la picior, pe care a pățit-o într-o iarnă. Și în final, datorită condițiilor proaste din spital, cu un an în urmă a fost infectat cu hepatită.Află mai mult…
Comments

CERCUL DE DONATORI

poza2

Diaconia lucrează de ani buni în comunitățile cele mai sărace din Brașov, aducând alinare și încurajare pentru viitor.
În contextul unei sărăcii extreme pe care o întâlneam zi de zi, în urmă cu 10 ani am ințeles că doar educația poate aduce o schimbare majoră, reală și durabilă în viețile copiilor. De aceea am deschis Centrul Educațional care a început cu o grupă de 17 copii și de-a lungul anilor am ajuns să susținem în program aproape 300 de copii din comunitatea Bartolomeu / Carierei.

Intervenția noastră este personalizată, fiecare copil în nevoie este unic și merită dragoste, atenție, îndrumare, toate acestea sunt lucruri pe care noi le oferim din plin.
Și dorim să le oferim mai mult, dorim să le oferim echilibru, stabilitate și de ce nu, O FAMILIE FRUMOASĂ!

Prin noul nostru proiect - Educatie Intergenerațională - dorim ca Centrul nostru sa devină un loc în care copiii, tinerii și bătrânii învață unii de la alții, primesc atenție și afecțiune.
Dorim să aducem împreună generații diferite care să se susțină și să învețe unii de la alții lucruri valoroase.

Dorim să combatem abandonul școlar și cel familial și totodată să oferim copiilor experiența unor relații normale și asimilarea unor valori stabile și importante.
Energia copiilor și experiența vârstnicilor fac echipă bună la Diaconia, rezultând într-o comunitate mai puternică, ai cărei membri se respectă și se ajută reciproc. Copiii și tinerii învață să respecte bătrânețea, găsesc în vârstnici căldura bunicilor pe care i-au pierdut sau pe care nu i-au avut niciodată, învață din experiența și poveștile de viață ale seniorilor.

Află mai mult…
Comments

Proiect intergenerații Brașov

Află mai mult…
Comments

Ziua porților deschise la DiaconiaEvenimentul va avea loc marti, 28 noiembrie , intre orele 12.00 - 18.00 la Centru Diaconia "Ziua porţilor deschise Giving Tuesday la Centru Diaconia"
Dacă în luna noiembrie avem o zi dedicată shopping-ului, precum Black Friday, deja adoptată la nivel internațional, ce ar fi să avem și o zi în care să sărbătorim generozitatea și implicarea socială, pentru a-i sprijini pe cei care au nevoie de ajutor?
Așa s-a lansat în 2012
#GivingTuesday, o mișcare internațională adoptată de peste 90 de tari, o zi în care lumea întreagă se unește pentru a dărui.
În acestă zi te invităm să-i cunoşti şi să-i susţii pe copiii şi vârstnicii implicaţi în programul ”Intergenerații” al Asociației Diaconia Ajutor Internațional. In programul nostru voluntarii seniori sprijină copiii în realizarea temelor școlare, organizează și participă împreună la diferite activități, ateliere creative sau cluburi vocaționale.

Află mai mult…
Comments