Stacks Image 2604
Legume sănătoase pentru zile friguroase
Campania de legume a început! În fiecare zi așteptăm familiile beneficiare să vină să ia legumele care le vor asigura hrana în timpul iernii. Este minunat să știm că prin eforturile depuse de organizația noastră și de cei care au dorit să se implice în mod activ în această campanie, sute de familii vor avea o iarnă mai ușoară.
Stacks Image 34610
Începutul școlii
Septembrie este întotdeauna o lună plină de bucurie pentru noi deoarece îi aduce înapoi pe copii la Centrul Educațional. După o vacanță de vară plină de activități frumoase, iată-ne pe toți din nou împreună, elevi și pedagogi, cu visuri și planuri mari pentru următorul an școlar!
Da! Cu toții avem așteptări de la următoarele luni de școală.

Ioana trece în clasa a VI-a și plină de entuziasm ne-a povestit cum dorința ei cea mai mare anul acesta, este să reușească să ia numai note de 10 la limba franceză. A descoperit că are o pasiune pentru această limbă când în biblioteca Centrului Educațional a găsit o carte despre Franța. Frumusețea acestei țări a frapat-o și și-a propus ca într-o zi să viziteze Parisul. Dar pentru asta vrea să învețe cât mai bine limba franceză.

Alex are 15 ani și a început școala profesională. Va studia pentru a deveni mecanic auto. Iubește mașinile de când era un copil mic. Acum în sfârșit, nu se va mai juca cu mașini de jucărie ci va avea șansa să se joace cu unele adevărate! Visul lui este atât de aproape de a deveni realitate iar Alex știe că mai are de muncit pentru asta! Este foarte hotărât să se dedice cu totul studiului pentru această meserie. Își dorește să fie cel mai bun elev din clasă și să dovedească faptul că este capabil să fie un mecanic profesionist și de încredere!

Elevii nu sunt singurii care isi doresc un an plin de succes. Pedagogii noștri sunt gata să facă tot ce pot mai bine pentru ca cei 100 de copii care vin zilnic la Centru să primească educația și ajutorul de care au nevoie. Miruna Savu, pedagogul uneia dintre cele 6 grupe ale noastre ne-a vorbit despre planurile și visurile ei pentru următorul an școlar: “In fiecare an aștept cu nerăbdare să văd copiii care vor fi repartizati în grupa mea, la ce nivel educațional sunt și cum îi pot ajuta ca în cele câteva luni pe care le vom petrece împreună să-i ajut să progreseze și să se dezvolte. Ținta mea este ca fiecare copil, sustinut de mine, să se poată uita în urmă după acest an școlar și să vadă o diferență în viața lui. Orice mic progres al acestor elevi contribuie la schimarea mentalității pe care o au și la zidirea încrederii lor în forțele proprii. Mulți dintre ei vin la noi dezorientați, nu sunt conștienți de faptul că pot face atât de multe lucruri minunate, că sunt copii speciali cu talente și abilități ce pot fi dezvoltate și fructificate. Mă simt mândră că pot participa la pregătirea acestor copilasi pentru o viață care să nu fie dominată de sărăcie și lipsuri.”
Misiunea Centrului Educațional Diaconia este să-i susțină pe copiii defavorizați până când aceștia devin independenți și ajung să trăiască o viață decentă. Iată încă un an în care ni se dă oportunitatea să ne împlinim misiunea și pentru asta suntem foarte mulțumitori! Vom da tot ce putem pentru a-i susține pe acești copii și a-i ajuta să facă progresele pe care singuri nu le pot obține!
Stacks Image 74135
Să nu lăsăm zâmbetele copiilor să piară
Toți copiii când sunt mici zâmbesc fericiți, ignoranți față de situația materială a familiei în care s-au născut. Dar cu timpul zâmbetele de înger de pe fețele celor nevoiași pier din cauza conștientizării lipsurilor și dificultăților în care trăiesc. La vârsta la care trebuie să meargă la școală deja poți vedea pe fețele lor tristețea și nesiguranța. Faptul că lipsurile familiei le îngrădesc existența și îi forțează să ducă o viață minimală în comparație cu alți copii din clasă îi face să se simtă inferiori și fără valoare!
Nu merită să aibă o astfel de copilărie!
De aceea organizația noastră se implică în siuațiile familiilor nevoiașe și le susține pentru a le oferi copiilor un viitor mai bun.
Andrei avea doar un an când i-am cunoscut familia. Era un copilaș care zâmbea mereu și reușea prin veselia lui să mai lumineze și chipurile celorlalți membri ai familiei sale. Nu se zâmbea mult în acea casă. Greutățile și lipsurile apăsau greu pe umerii părinților iar copiii, din păcate, simțeau și ei presiunea aceasta.
Dar chiar și în zilele cele mai negre, energia veselă de care Andrei deborda îi făcea pe părinți să uite o clipă de probleme și să se bucure că au o familie așa frumoasă.
Ioana, mama lui Andrei, ne-a povestit cum ea și soțul ei, Mircea, provin din familii sărace, au trăit în dificultate toată viața lor dar își doresc din toată inima să le poată oferi copiilor o schimbare. Pentru cei șase copii ai familiei mersul la școală era un lux pe care nu și-l puteau permite. A cumpăra rechizite și cărți era ceva imposibil când ei abia aveau bani pentru hrană.
Această familie avea nevoie de o intervenție rapidă și eficientă din partea noastră! Și iată că acum vă putem prezenta o cu totul altă familie decat cea pe care am găsit-o acum doi ani jumătate! Cei șase copii zâmbesc toți cu încredere și de fiecare dată când își privesc părinții pot vedea pe fața lor siguranța faptului că viața lor va merge înspre mai bine. Acum situația lor este mult mai stabilă. Le-am donat materiale de construcții pentru a-și renova casa în care locuiesc. Pe timp de iarnă iarnă primesc legume pentru a avea mâncare sănătoasă în fiecare zi. Pe lângă asta le-am dăruit o sobă cu lemne pentru ca frigul să nu mai reprezinte un pericol pentru copii în timpul iernii.
Copiii sunt îmbrăcați frumos cu hainele donate de noi, sunt veseli și frumoși. Merg la școală în fiecare zi și se bucură să învețe lucruri noi și interesante.
Mulțumim tuturor celor care au dat o mână de ajutor acestei familii și au readus zâmbetele pe chipurile acestor copii minunați!
Stacks Image 74103
Va putea Diana să meargă la grădiniță?
În fiecare dimineață, Raluca își trezește copiii, pe Ionuț și Elena, pentru a-i pregăti de școală. Cum diminețile sunt tot mai întunecate și mai reci, a-i scula din pat este din ce în ce mai greu pentru tânăra mamă. I se rupe inima atunci când își vede copiii tremurând de frig în casa a cărei acoperiș este neterminat. Frigul pătrunde prin spațiile descoperite și transformă micul lor cămin într-o cameră înghețată.
Diana are doar 5 ani. Ea nu ar trebui să se trezească, este prea mică pentru a merge la școală. Și totuși este în picioare în fiecare dimineață cu aceeași întrebare pe buze și aceeași expresie nerăbdăroare pe chip: “Mami, azi pot să merg la grădiniță?”
Raspunsul mamei, din păcate, este mereu același: “Nu, Diana, nu te pot trimite nici astăzi, du-te înapoi la culcare.” Pentru Raluca nu este nimic mai greu decât să privească fața dezamăgită a fetei care ascultătoare dar tristă se pune la loc în pat. Nimic nu ar face-o mai fericită pe Diana decât se li se alăture celorlalți copii de vârsta ei care merg la grădiniță în fiecare dimineață. Știe de la prietenele ei că acolo s-ar juca într-o cameră mare cu o mulțime de jucării, nu i-ar fi frig deloc și ar învăța cântecele și poezii drăguțe de la o doamnă educatoare care este mereu bună cu copiii.
Dar mama ei nu îi poate face visul să devină realitate. Situația financiară în care se află abia îi permite să-i trimită la școală pe cei doi copii mai mari. Însă știe că în curând Ionuț și Elena vor trebui să-și întrerupă educația din cauza lipsei de rechizite, haine bune și mâncare. Raluca suferă foarte mult din cauza situației precare în care trebuie să-și crească copiii. Ar da orice numai să-i vadă că trăiesc într-o casă decentă, că pot merge la școală și că au mâncare pe masă. Dar singură nu le poate asigura aceste lucruri.
Noi dorim s-o ajutăm. Vrem să o ajutăm pe Diana să meargă la grădiniță, pe Ionuț și Elena să-și continue școala, pe Raluca să le poată oferi copiilor un cămin mai sigur și mai călduros, cu un tavan solid, ferestre și ușă.
Donează! Ajută această familie să petreacă iarna ce vine într-un cămin călduros. Oferă-i Dianei bucuria de a merge la grădiniță, de a petrece câteva ore cu prietenele ei în prezența unei educatoare care o va ajuta să facă primii pași în educație ei!
Stacks Image 2916