Stacks Image 2604
Stacks Image 34610
Atelierele profesionale
În sfârșit vacanța, mult așteptată, a sosit. Zilele lungi de vară ne pregătesc surprize și distracție.
La Diaconia am găzduit atelierele profesionale pentru copii și tineri doritori să învețe bazele unei meserii. Timp de două săptămâni 80 de copii au venit la Centrul Educațional în fiecare zi pentru a participa la aceste ateliere cu educație practică. Cei 80 de copii care au participat au avut de ales între 13 ateliere: bucătărie, mecanică, creativitate, pictură, tâmplărie, alpinism, construcții, muzică (pian sau percuție), marochinărie, croitorie, hairstyling, manichiură și prim ajutor.
Diversitatea atelierelor i-a ajutat pe toți cei înscriși să-și găsească un domeniu care să li se potrivească și care să le placă. Sperăm că aceste ateliere i-au învățat câte ceva și că îi vor ajuta atunci când va veni timpul să se gândească la o carieră, faptul că acum știu câte ceva despre o meserie sau alta îi va călăuzi să facă alegerea cea mai bună.
Stacks Image 34646
Atelierul de mecanica
Toți cei pasionați de mașini s-au prezentat luni dimineața la atelierul de mecanică unde au demontat un motor de mașină, i-au învățat componentele și l-au asamblat înapoi. Chiar dacă este o meserie unde este greu să rămâi curat din cauza uleiului de mașină, mulți băieți au fost foarte încântați de ce au învățat și speră ca într-o zi să poată repara mașini ca mecanici auto.
Stacks Image 70289
Atelierul de croitorie
Design-ul vestimentar este unul dintre atelierele preferate ale fetelor. Aici ele învață să-și croiască fuste, rochii și alte accesorii de care sunt foarte mândre. Tinerele fete au lucrat din greu în fiecare zi pentru ca la sfârșit să plece acasă cu un articol vestimentar creat în întregime de ele. Această meserie nu este una ușoară. Necesită îndemânare și multă răbdare în a migăli detalii care vor rezulta în haine cu adevărat originale și frumoase. Dar aceste fete nu s-au dat înapoi de la provocările pe care le-au întâlnit de-a lungul săptămânii și acum se mândresc cu piese vestimentare minunate.
Stacks Image 70325
Atelierul de muzică
Mulți dintre copiii cu care lucrăm sunt foarte talentați dar din păcate de multe ori ei nici nu sunt conștienți de asta, sau sunt mult prea timizi pentru a ne arăta ce pot. La atelierul de muzică descoperim mereu noi talente, fete și băieți care ne surprind cu dexteritatea și dezinvoltura cu care mânuiesc instrumentele după câteva lecții de muzică. Iar pe măsură ce învață mai mult, devin tot mai pasionați și doritori de mai multă cunoștiință. Acest atelier este foarte bun la a-i ajuta pe copii să se descopere pe ei înșiși.


Acestea sunt doar câteva prezentări a ceea ce s-a întâmplat la Centrul Educațional Diaconia în cele două săptămâni, dar poveștile ar putea continua pentru că fiecare copil în parte a experimentat lucruri noi. Fiecare tânăr și-a dezvoltat abilitățile într-un anumit domeniu și a avut ocazia să cunoască mai multe despre meserii pe care poate că nu le cunoștea deloc înainte.
Mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături și care ne-au ajutat să le oferim acestor copii o experiență unică. Investiția voastră în viețile acestora va da rezultate frumoase în timp.
Stacks Image 70307
O familie fără speranță
Anul acesta pe 10 mai o mamă și patru copii a rămas fără soț și fără tată. Pavel (tatăl familiei) nu a reușit niciodată să termine drumul până acasă în acea zi. Copiii lui nu-l vor mai vedea niciodată cum intră în curte cu calul, nu-i vor mai putea sări în brațele muncite dar iubitoare. Bărbatul a fost ucis de niște vecini în timp ce se întorcea acasă de la lucru lăsând în urmă o familie fără speranță. 
Din acea zi și până acum, Emilia, mama copiilor rămași orfani, este încă în stare de șoc. Nu-și aduce aminte prea bine evenimentele din acea zi tragică. Dar încă aude strigătele disperate ale soacrei sale (mama lui Pavel) care striga după fiul căzut pe stradă și care era pe moarte. Chiar dacă ambulanța a ajuns destul de repede, pentru Pavel era prea târziu. El lăsa în urmă patru copilași care-l strigau în speranța că se va ridica de pe stradă și că-i va lua în brațe.
Dar problemele acestei familii nu se opresc aici. Pavel era singurul care aducea un venit în casă. Emilia trebuie să aibă grijă de copii iar singurul venit rămas este alocația copiilor. În septembrie copiii ei, Radu, Mihaela și Cristi vor începe un nou an de școală. Dar pe Emilia acest gând o îngrozește deoarece știe că fără un venit financiar nu va putea suporta toate cheltuielile necesare pentru educația lor. Deoarece banii sunt foarte puțini au început să le lipsească multe lucruri. Mâncarea este puțină, Mihaela merge în pădure în fiecare zi pentru a aduna mure și ciuperci ca seara să aibă ce să mănânce ea și familia ei.
Emilia provine dintr-o familie săracă și niciodată nu a avut ocazia să meargă la școală. Din acest motiv îi este aproape imposibil să-și găsească un loc de muncă. Dar asta nu o oprește pe Emilia de la a lupta pentru viitorul copiilor ei și acum noi vrem să-i dăm o mână de ajutor. Chiar dacă este o femeie puternică și determinată, Emilia nu va reuși să îmbunătățească viața copiilor ei dacă noi nu o ajutăm.
Dar noi vom fi alături de ea și o vom sprijini în acest timp dificil prin care ea și copiii ei trec. Cerem ajutorul tuturor celor care doresc să ajute această familie, dumneavoastră ne puteți ajuta să facem o diferență și să le acordăm o șansă pentru o viață mai bună acestor oameni cu care viața a fost nedreaptă și le-a luat singurul sprijin pe care se bazau: tatăl lor!

Stacks Image 70343
Povestea unei mame
La doar 43 de ani chipul Anei ne spune o poveste plină de tristețe și greutăți. Încă de mică a dus o viață grea și nedreptățile pe care le-a suferit și-au lăsat amprenta. La vârsta de 13, în urma unui abuz sexual, a rămas însărcinată. La 14 a trebuit să renunțe la școală pentru a-l crește pe micul Rareș, un băiat scump pe care-l iubește foarte mult chiar dacă este rezultatul unui act de violență și abuz. Chiar dacă fiind foarte tânără nu știa prea multe despre ce înseamnă să fi mamă, ea s-a dedicat trup și sulfet copilului ei. Dar problemele ei au continuat. Când Rareș avea 3 ani, tatăl său (agresorul Anei) l-a răpit și l-a vândut unei familii stăine ce nu putea avea copii. Poliția nu a făcut nimic pentru recuperarea copilului și Ana nu și-a mai văzut băiatul niciodată.
La 20 de ani Aurelia l-a întâlnit pe Fabian, actualul ei soț cu care a avut 5 copii. Lucrurile păreau că merg spre bine până într-o zi când părinții au primit vestea că bebelușul lor, Mirela, are cancer. Au urmat 14 ani de frământări, tratemente și speranțe năruite până când fata lor s-a stins din viață.
Familia a încercat să-și continue viața cât de normal se putea. Nimic nu va putea să umple golul lăsat de moartea fiicei lor. Dar ceilalți copii au nevoie de ei așa că Ana și soțul ei, Fabian, își îndreaptă toată atenția și grija către ei.
Liviu, băiatul lor de 8 ani, are nevoie de îngrijire și protecție specială: el s-a născut orb. Când l-au dus la doctor, acesta le-a spus că problema poate fi remediată dacă băiatul este operat. Dar lipsa banilor nu le permite părinților să-i dea fiului lor o viață normală și o vedere sănătoasă.
Liviu nu poate face nimic singur, mama lui îl ghidează și-l ajută să se descurce. Ea a devenit vederea lui și fără Ana, Liviu este complet neajutorat.
Când l-am întrebat pe Liviu dacă știa cum arată mama lui, acesta și-a clătinat capul în semn de negare cu resemnare și tristețe. Băiatul este conștient de faptul că probabil niciodată nu-i va vedea chipul mamei a cărei voce și atingere sunt singurele lucruri care-l ajută să supraviețuiască.
Liviu nu poate merge la școală din cauza condiției lui. Iar cursurile școlare pentru orbi sunt mult prea scumpe. El este condamnat la o viață în care mereu va fi dependent de cei din jur.
Familia are un venit zilnic de doar 40 de lei pe care Fabian îi câștigă lucrând în pădure. Cu suma aceasta Ana nu-și poate vedea niciodată visul împlinit. Nu-l va vedea niciodată pe Liviu că merge la școală și că are o viață normală.
Dar noi nu vrem să lăsăm visul Anei să moară. Nu vrem ca viața lui Liviu să fie una lipsită de culoare și lumină. Acest băiat are dreptul să vadă, să-i vadă chipul mamei, să vadă soarele și lumea din jur.
Cu ajutorul dumeavoastră îi putem da lui Liviu o șansă pe care el nici măcar nu mai speră să o aibă vreodată! Mulțumim
Stacks Image 70361
Situații de criză depășite cu ajutorul nostru
Situații de criză depășite cu ajutorul nostru
Cei trei băieți din imagine zâmbesc fericiți către cameră pentru că au multe motive să fie fericiți. Tatăl lor nu mai este bolnav, mama are ce să le dea de mâncare și fundația pentru o nouă casă a fost turnată.
Dar cu trei ani în urmă situația lor nu era așa de luminoasă. Marian, tatăl lor, s-a îmbolnăvit și nu mai putea lucra. Consecințele îmbolnăvirii au dus familia în pragul disperării. Lipsurile se înmulțeau pe zi ce trecea și boala tatălui îl țintuia la pat. Copiii se plângeau de foame dar săraca mamă nu putea face mare lucru ca să-i ajute.
Când i-am întâlnit și am văzut fețele triste ale acestor băieți ne-am hotărât să intervenim. În afară de alimente, haine și rechizite școlare, le-am donat o sobă nouă pe care să gătească și cu care să se și încălzească. Pe Marian l-am ajutat să-și recapete sănătatea și acum este pe picioarele lui. Deoarece casa în care trăiau avea condiții foarte rele, l-am încurajat pe Marian să muncească pentru a construi o nouă casă. L-am ajutat să pună fundație viitoarei locuințe iar acum Marius, încurajat de sprjinul nostru, lucrează din greu ca să facă rost de materiale și a termina ce noi am început.
Această familie a avut nevoie de un ajutor din exterior într-un moment în care se părea că toată viața lor se năruie. Întervenția noastră le-a redat speranța și puterea de a lupta pentru a-și îmbunătăți viitorul.
Mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături și care ne-au ajutat să schimbăm situația acestei familii prețioase.
Stacks Image 2916