Stacks Image 2604
Stacks Image 34610
Crosul Diaconia pentru ziua copilului 2016
Crosul Diaconia dedicat zilei copilului este un eveniment foarte important pentru Centrul Educațional. Este o zi în care ne concentrăm toată atenția și toată energia pentru a le oferi copiilor o experiență cât mai plăcută și mai plină de bucurie. De la concursul în sine și până la micile gustări pe care ei le primesc, totul este gândit în așa fel încât ei să se simtă iubiți și apreciați.
Anul acesta am organizat a patra ediție a acestui Cros și rezultatele au fost mai frumoase ca niciodată. Copiii s-au bucurat de o zi plină de surprize frumoase și de distracție. Cursele au fost împărțite pe vârste și toți copiii au alergat pentru a câștiga un premiu. Cei mici au fost cei mai simpatici. Cursa lor fiind mai scurtă i-am putut urmări pe tot parcursul alergării. Piciorușele lor mici dar sprintene au străbătut cei 180 de metri ai cursei cât de repede au putut. Fețele lor pline de concentrare erau ațintite către linia de sosire pe care o vedeau apropiindu-se repede către ei. Fericirea strălucea în ochii lor atunci când cu ultimele forțe ajungeau la “finish” și erau aplaudați de către părinți și prieteni.
Stacks Image 34646
Povestea lui Adrian
Adrian are 13 ani și este pasionat de sport. Este în clasa a 7-a și ora lui preferată este cea de educație fizică. Alergatul îl face să se simtă liber, este ca și cum se eliberează de realitate și lasă în urmă orice problemă în timp ce fuge cu o viteză care uneori îi dă senzația că zboară.
Această pasiune și-a descoperit-o acum doi ani la crosul de Ziua Copilului organizat de Diaconia. Pe atunci nu știa ce înseamnă să te desprinzi de asfalt cu pași repezi în timp ce inima îți bate să-ți spargă pieptul de emoție și adrenalină.
După acel cros Adrian a devenit dependent de alergat. A început să se antreneze cu o ambiție și un entuziasm care i-au mirat chiar și pe prietenii lui. Alerga oricând avea ocazia și dacă programul lui era prea încărcat, se trezea în unele dimineți cu o oră mai devreme pentru o cursă scurtă în parcul de lângă bloc. Ținta lui era să devină din ce în ce ma bun pentru a putea câștiga crosul de anul următor.
Și iată că anul a trecut și 1 iunie a sosit din nou. Adrian s-a prezentat la linia de start plin de entuziasm și emoție. A câștigat locul I la categoria de vârstă 10-13 ani și bucuria lui a fost foarte mare. Încă aleargă și pasiunea lui este la fel de puternică, dar lucrul cel mai important este că exemplul lui a fost urmat de alți prieteni și colegi din Centru. Ei au văzut cum dedicarea și antrenamentul lui Adrian i-au adus rezultatul așteptat. Acum alți 4 copii vor să trăiască experiența minunată de care Adrian le-a povestit de atâtea ori. Și pe lângă ei alți 95 de copii care au alergat anul acesta pentru a sărbători Ziua Copilului, ziua lor!
Stacks Image 41815
Hrană, bucurie și speranță
Corina dorește să le mulțumească tuturor celor care au auzit de situația ei și au făcut un efort de a o ajuta. Tânăra mamă de 26 de ani și cei trei copi trăiesc acum în condiții mult mai bune decât atunci când i-am găsit acum doi ani.

Corina a avut o copilărie grea încă de mică. Deoarece familia ei era una numeroasă, nevoile lor erau multe și lipsa de resurse era mereu simțită. Corina a trebuit să renunțe la școală în clasa a cincea și să se apuce de muncă. Chiar dacă pe moment aceasta a fost o soluție destul de bună pentru familia ei, consecințele lipsei de educație sunt simțite din greu acum când tânăra mamă nu-și poate găsi de lucru și nu-și poate îngriji copiii. Dar cu ajutorul nostru lucrurile au început să meargă mai bine. Corina deține o bucată de pământ dar până acum doi ani nu avea nici ustensilele și nici cunoașterea necesară pentru a exploata parcela și a cultiva legume. Noi am ajutat-o să-și sădească o mică grădină de zarzavat în care crește legume sănătoase și gustoase pentru cei trei copii. Pe lângă grădină i-am dăruit Corinei și o capră și niște găini. Acum familia are lapte, ouă și carne și copiii nu se mai plâng de foame. Acest lucru este o mare bucurie pentru Corina. Cu toate că viața ei a fost una plină de greutăți și lipsuri, cea mai dificilă parte era să-i audă pe copiii ei care-i cereau de mâncare și să știe că nu are ce să le dea. Acum lucrurile s-au schimbat. Copiii ei nu vor mai suferi de foame, pot merge la școală deoarece Diaconia le-a dat haine și rechizite iar viața lor este mai bună ca înainte.
Mulțumim tuturor celor care s-au implicat și care i-au dat o mână de ajutor Corinei.
Stacks Image 41873
O casă trainică pentru o familie puternică
Marian, Lucia și cei trei copii ai lor formează o familie frumoasă dar care, din păcate, nu avea o casă acum trei ani. Marian vine dintr-o familie de oameni harnici, tatăl lui a reușit să le procure celor 4 fii ai săi câte o bucată de pământ pe care aceștia să-și zidească o casă. Astfel viitorul familiei lui Marian a avut un început bun dar greutățile au apărut atunci când costurile materialelor de construcție s-au dovedit a fi prea mari pentru ei. Nu după multă vreme de la începerea construcției Marian și Lucia au trebuit să ia o decizie drastică: au fost nevoiți să-și vândă vaca pentru a procura mai multe materiale de construcție. Deoarece vaca era o sursă constantă de lapte, acum familia se confrunta cu o problemă majoră: lipsa mâncării.
Marian și Lucia însă, nu s-au lăsat doborâți de greutățile situației lor. Ei aveau un singur vis și voiau să-l vadă împlinit cu orice preț, voiau ca într-o zi să trăiască într-o căsuță primitoare și călduroasă care să fie a lor și care să le asigure copiiilor protecția și mediul propice creșterii și dezvoltării.
Când am auzit povestea acestei familii ne-a fost imposibil să ignorăm situația și nevoia cu care se confruntau. Ștefan începuse construcția unei camere și a unei bucătării. Curtea lor a fost transformată într-un șantier și asta se putea dovedi a fi foarte periculos pentru copiii care se jucau acolo. Datorită ajutorului unor oameni binevoitori am reușit să-l ajutăm pe Marian cu materiale de construcție pentru a termina casa cât mai repede și a desființa șantierul din curte. În spatele casei îl ajutăm să construiască un zid care să-i ferească de alunecprile de teren de pe deal. În plus le-am oferit alimente, o sobă, o mașină de spălat și alte lucruri de care aveau nevoie.
Astăzi familia Munteanu trăiește în casa pe care au visat-o atâția ani. Copiii sunt fericiți pentru că pot dormi într-o cameră călduroasă iar din bucătărie pătrunde mereu un miros apetisant atunci când mama lor gătește.
Stacks Image 41941
O familie neconsolată
Anda și Cristi au o familie frumoasă cu cinci copii minunați. Cu o lună în urmă ar fi avut 6 copii dacă un accident tragic nu le-ar fi smuls-o de lângă ei pe Alina, fetița lor de 2 ani jumătate. Această tragedie însă a trebuit uitată repede pentru că la numai patru zile de la incident Anda a născut încă un bebeluș. Biata mamă are acum inima sfâșiată între sentimente contradictorii de disperare și tristețe pentru fiica pierdută dar și bucurie atunci când își privește micul îngeraș abia născut. Situația nefastă în care familia Cristea se află este agravată de alte nenorociri care s-au abătut peste ei. Micuța cameră în care locuiesc de 9 ani a început să se deterioreze, iar tavanul se crapă. Atunci când afară plouă, apa se strecoară prin crăprături și udă patul în care dorm copiii.
Cristi, tatăl familiei, nu a avut mult timp pentru a-și jeli fiica pierdută. El trebuie să uite de nenorocirea lui și să caute în fiecare zi o soluție pentru a-și întreține familia. Din cauza lipsei de educație îi este foarte greu să-și găsească un loc de muncă. Dar el nu se lasă și face tot posibilul ca micii copii să aibă ce să mănânce.
Efortul eroic pe care familia îl depune pentru a-și reveni de pe urma tragicelor întâmplări ne-a atras atenția și ne-am decis să-i ajutăm. Familia aceasta are nevoie de sprijin din interior dacă va fi să treacă peste suferință și să aibă cât mai normală. Ei au nevoie neapărat de ajutor pentru renovarea camerei în care locuiesc și pentru terminarea construcției unei a doua camere începută de Cristi.
Chiar dacă lipsa fetiței lor nu va putea fi înlocuită niciodată de nimic, sperăm ca măcar să le putem alina puțin durerea prin faptul că le dăruim un viitor mai bun.
Stacks Image 2916