Stacks Image 2604
Stacks Image 26241
Bine ai venit, primăvară!
Iarna este pe sfârșite și căldura începe să își facă loc în casele și orașele noastre. Dar din păcate nu toți oamenii se pot bucura de venirea primăverii așa cum vă bucurați dumneavoastră. Cu toate că multe dificultăți și neajunsuri ale celor nevoiași iau sfârșit odată cu finalul iernii, probleme lor nu încetează să le îngreuneze viața și să le umbrească fericirea pe care primăvara o aduce cu sine.
Asociația Diaconia Ajutor Înternațional luptă pentru a readuce speranța și bucuria celor dezavantajați social. Iată câteva dintre proiectele desfășurate în luna Februarie în cadrul organizației noastre. Sperăm ca aceste povești să vă aducă zâmbetul pe buze și să vă pună în inimi dorința de a ajuta și dumneavostră pe cineva să se bucure de această primăvară.
Stacks Image 26239
Grupa prichindeilor preșcolari
Grupa prichindeilor este una plină de veselie, râset și joacă. Cei 18 micuți vin aici ca să învețe lucrurile interesante pe care educatoarea lor, Renata, le pregătește pentru ei.
Grupa de gradiniță este intrarea în programul Centrului Diaconia și aici copii se confruntă cu noi reguli de viață.
Este o perioadă importantă deoarece ei sunt ușor influențași de mediul în care trăiesc iar noi ne străduim să le oferim o educație cât mai bună. De mici îi învățăm ce înseamnă responsablitatea, prietenia, dărnicia și munca în echipă sperând ca atunci când vor crește să pună în aplicare toate aceste valori morale.  

În fiecare zi avem grijă să primească o masă hrănitoare și o lecție de valori civice sau etică morală care să le formeze un caracter stabil și integru. Prin tot ceea ce facem ne străduim, de asemenea, să creăm un mediu cât mai plăcut și primitor pentru ca ei să vină aici cu plăcere. Alternăm lecțiile cu joaca și distracția cu responsabilitatea. Punem zâmbete pe fețele lor, le oferim ajutor, dragoste si echilibru.

În zilele care au trecut doamna Renata i-a învățat pe copii care este răspunsul bun și de asteptat în situații neplăcute. Cum trebuie să procedezi atunci când cineva te supără și tu poți să te enervezi, să țipi și să lovești sau poți să răspunzi respectuos și să închei conflictul. Un copil bun nu reacționează niciodata impulsiv, întâi se linisteste, se gândește cum ar fi cel mai bine să se comporte apoi acționează. Lecțiile au avut explicații practice dar și o parte de alucru manual, exeplificări și joc tematic. Aceste lecții au rolul de a le demonstra copiilor faptul că există întotdeauna o cale de acțiune bună, morală și corectă. Astfel noi sperăm să-i educăm pentru ca într-o zi ei să devină cetățeni responsabili care vor schimba intreaga comunitate din care provin.
Stacks Image 27702
Stacks Image 27709
Educatori pasionați
Renata Rab, educatoarea grupei de preșcolari de la Centrul Educațional, este o tânără studentă talentată și pasionată de munca socială cu copiii. Doarece înțelege cât de mult înseamnă pentru viitorul acestor copilași o educație sănătoasă își pune toată inima în fiecare activitate pe care o desfășoară în speranța de a-i învăța câte o lecție prețioasă în fiecare zi.
“Dorința mea cea mai mare este să știu că munca mea va avea un impact în viitor atunci când acești copii vor trăi vieți mai bune datorită educației primite la Diaconia” Renata Rab.
Proiecte de bucurie
Luna februarie a fost o lună plină de bucurii pentru familiile Nan, Țieran și Ștefănuță care la sfârșitul anului precedent s-au mutat în noile case construite de asociația Diaconia în parteneriat cu Fundația Vodafone în comuna Cristian.
În Februarie am încheiat proiectele acestor familii care pe lângă case au fost susținute de Diaconia cu alte bunuri necesare. Cele trei familii sunt acum fericite, riscul de a rămâne în stradă nu mai există iar asta este o mare ușurare pentru ei. Copiii vor crește acum într-un mediu curat, protejat și primitor. De acum înainte singura lor grijă va fi să învețe cât mai bine la școală și să-i facă mândri pe părinții lor care-i iubesc nespus de mult.
Stacks Image 27731
Stacks Image 27736
Visul celor 3 familii s-a împlinit
Familia Ștefănuță dorește să mulțumească tuturor celor care i-au ajutat să aibă o casă. Daniel și Katalin au doi băieți frumoși, Dumitru și Marian. De-a lugul timpului au fost nevoiți să trăiască în condiții grele, într-o cameră toți patru având baia și bucătăria la comun cu alte familii. Veniturile fiind destul de limitate părinții celor doi băieți nu îndrăzneau să spere că ar putea vreodată să aibă propria lor casă unde să trăiască împreună fericiți. Când au fost selectați ca beneficiari ai proiectului Build4Tomorrow bucuria lor a fost foarte mare. Cei doi copii urmau să crească într-o casă frumoasă și curată alături de cei doi părinți iubitori care muncesc din greu pentru a le oferi condiții cât mai bune băieților. Pe tot parcursul proiectului pentru case sociale Diaconia a donat către familie alimente, haine și alte bunuri de care aceștia aveau nevoie. Ne bucurăm să încheiem acest proiect știind că de acum familia Ștefănuță se poate susține singură și viitorul lor este unul luminos plin de speranță.
Stacks Image 27768

Casele sunt o mare bucurie
Familia Nan este o familie frumoasă formată din doi părinți, Dorin și Anca, și doi copii, Raul și Maria. Deoarece, cu câtva timp în urmă, nu aveau unde să locuiască Dorin a fost nevoit să renoveze o cameră de depozitare din lemn pentru a putea. Spațiul era foarte mic, aveau o cameră unde să doarmă și un mic loc unde să gătească. Baia se afla în curtea locuinței, curte pe care o împărțeau cu familia părinților lui Dorin. Din cauza neînțelegerilor dintre cele două familii, Dorin și Anca s-au decis de mult să se mute dar salariul lor nu le permitea acest lucru.
De când i-am întâlnit am început să-i ajutăm cu alimente și îmbrăcăminte. Ajutorul cel mai mare a venit sub forma casei din Cristian unde s-au mutat in decembrie 2015. Acum sunt o familie fericită și trăiesc într-un mediu plăcut și prietenos. Dorim să mulțumim Fundației Vodafone cu ajutorul căreia am reușit să construim casa familiei Nan.
Stacks Image 27753
Copiii lor vor trăi mai bine
O altă familie care a primit casă în Cristian este familie Țieran. Cei doi părinți, Dragoș și Mariana împreună cu cei trei copii, Sara, Andrei și Emanuel sunt foarte mulțumiți de noile condiții în care locuiesc. Înainte de a fi selectați ca beneficiari în proiectul Build4Tomorrow, familia Țieran trăia în condiții nefavorabile într-o cameră situată deasupra unui service auto. Din cauza soluțiilor și toxinelor folosite în service aerul din camera lor era mereu compromis. Aceste condiții au creat un mediu nepotrivit pentru copii iar părinții erau îngrijorați de acest lucru dar situația financiară nu le permitea să se mute într-o altă locuință. În această situație, vestea că vor primi o casă nouă a fost cea mai frumoasă surpriză din viața lor. De acum înainte vor trăi într-un mediu curat și sănătos. Aerul din casă va fi curat și nu va prezenta nici un pericol pentru cei trei copii. Datorită donațiilor oferite de oameni generoși am reușit să ajutăm această familie o perioadă de timp cu alimente, haine și alte lucruri de care aveau nevoie. Mulțumim tuturor celor care au dat o mână de ajutor pentru această familie frumoasă și au făcut posibilă mutarea lor într-o casă care să le aparțină.
Stacks Image 2916