2017

FIULE, FII MÂNDRU DE TATĂL TĂU

ionuț 1

Ionuț are acum 30 de ani și își amintește cu nostalgie de anii tinereții. Provine dintr-o familie numeroasă și săracă. Totuși, asta nu l-a împiedicat să viseze lucruri mari. După căsătorie, avea planuri pentru a-și îmbunătăți traiul. Aflând că soția a rămas însărcinată, Ionuț a plecat la București (la distanță de 200 km de satul său) unde a lucrat în construcții. Așa și-a susținut familia pentru o perioadă fericită din viețile lor.

După un timp de muncă intensă pe șantiere, Ionuț a început să simtă o durere acută în corp așa că a consultat un medic. Atunci a aflat că rinichii îi cedaseră. Pe-atunci (2007) Ionuț avea numai 21 de ani. Între timp devenise și tată — soția îi născuse un băiat. Prea puțin a putut să se bucure de fiul său, având în vedere că neputința de a munci și de a aduce un venit, însemna că fiul său va fi sărac. Planurile lui se prăbușiseră. Trăia un coșmar.
citeste mai mult…
Comments

CERCUL DE DONATORI

poza2

Diaconia lucrează de ani buni în comunitățile cele mai sărace din Brașov, aducând alinare și încurajare pentru viitor.
În contextul unei sărăcii extreme pe care o întâlneam zi de zi, în urmă cu 10 ani am ințeles că doar educația poate aduce o schimbare majoră, reală și durabilă în viețile copiilor. De aceea am deschis Centrul Educațional care a început cu o grupă de 17 copii și de-a lungul anilor am ajuns să susținem în program aproape 300 de copii din comunitatea Bartolomeu / Carierei.


citeste mai mult…
Comments

Proiect intergenerații Brașov

citeste mai mult…
Comments

Ziua porților deschise la Diaconia



Evenimentul va avea loc marti, 28 noiembrie , intre orele 12.00 - 18.00 la Centru Diaconia "Ziua porţilor deschise Giving Tuesday la Centru Diaconia"
Dacă în luna noiembrie avem o zi dedicată shopping-ului, precum Black Friday, deja adoptată la nivel internațional, ce ar fi să avem și o zi în care să sărbătorim generozitatea și implicarea socială, pentru a-i sprijini pe cei care au nevoie de ajutor?
Așa s-a lansat în 2012
#GivingTuesday, o mișcare internațională adoptată de peste 90 de tari, o zi în care lumea întreagă se unește pentru a dărui.
În acestă zi te invităm să-i cunoşti şi să-i susţii pe copiii şi vârstnicii implicaţi în programul ”Intergenerații” al Asociației Diaconia Ajutor Internațional. In programul nostru voluntarii seniori sprijină copiii în realizarea temelor școlare, organizează și participă împreună la diferite activități, ateliere creative sau cluburi vocaționale.

citeste mai mult…
Comments

Din stradă în școală

IMG_0008 2

Campania “Din stradă în școală” se concentrează pe cei 80 de copii din Centrul Educațional, mai exact pe educația și pe igiena lor. De-a lungul anilor noștri de experiență în mediul comunităților sărace, am învățat că educarea copiilor săraci aduce cele mai bune rezultate vizibile. Copiii vin după școală direct la Diaconia unde îi ajutăm la teme, facem exerciții suplimentare, îi pregătim pentru testul de mâine, le dăm o masă caldă și sănătoasă de prânz și pentru restul zilei ne jucăm împreună. Tot programul este bine gândit, astfel încât fiecare nevoie a lor să fie întâlnită. Mai mult, ne îngrijim ca fiecare copil să aibă haine curate și să știe să se îngrijească de igiena personală. Acești copii provin dintr-un mediu în care igiena este complet ignorată, din păcate. La început, mulți nici măcar nu știu de periuță de dinți, sau de duș. Cel mult dacă se scăldau vara în râul murdar de la marginea satului și cam așa era “dușul” lor. Și cum poate un copil să meargă la școală astfel? Ei bine, nu poate, nu l-ar primi. Dar noi aducem rezolvare acestei situații pentru că vrem ca ei să fie integrați în grupul școlar, să crească fără grija că vor fi respinși de toată lumea pentru că nu respectă norme de igienă de care nici nu știau.



citeste mai mult…
Comments

Centrul Educațional Diaconia

citeste mai mult…
Comments

Case Sociale

citeste mai mult…
Comments

Centrul Educațional Diaconia

citeste mai mult…
Comments

INCEPEM ȘCOALA

Bucurii si emotii, haine frumoase, codite impletite si camasi aproape albe!
Un nou inceput, alte provocari, alte oportunitati, alte lupte, alte lacrimi, alte zambete! Este cea de-a 10 a toamna in care ne bucuram sa avem privilegiul de a modela caractere si a schimba destine.
Semanam, udam, ingrijim si vedem cum munca noastra da rod!
Anul acesta cea de-a 11-a generatie de copii intra pe portile Centrului nostru pentru a primi suport si incurajare, dragoste si sustinere.
Privim in urma si suntem recunoscatori ca ne-am imbogatit cu mult, invatand de la copii si unul de la celalalt, privim in viitor si avem speranta ca roadele muncii noastre se vor vedea in curand.
Astazi 80 de copii sunt impreuna cu noi cu mari emotii la inceput de an scolar.

Sa aveti spor si aripi deschise pentru un zbor plin de peripetii anul acesta!

IMG_1550citeste mai mult…
Comments

CEL MAI FRUMOS CADOU PE CARE CRISTI L-AR PUTEA PRIMI DE ZIUA LUI

Cel mai frumos cadou pentru cristi
Pe 14 aprilie Cristi își va sărbători a 5-a zi de naștere. În mână are o poză mare. Nu este poza familiei, nu este nici o poză cu el sau cu prietenul lui cel mai bun, câinele familiei. Este o poză cu coloana lui vertebrală. Cristi suferă de scolioză.
Andrei, tatăl băiatului, are 62 de ani și este la a doua căsătorie. Îl iubeste pe Cristi foarte mult și ar da orice să-și vadă fiul sănătos. La vârsta lui îi este foarte greu să găsească de lucru și până la pensie mai are trei ani. Din această cauza venitul familiei este foarte mic. Casa în care locuiesc acum nu este a lor. Au închiriat-o acum câțiva ani. Propietarul , un om înțelegător, îi lasă să stea acolo chiar dacă ei nu ma pot plăti chiria.
Familia se află într-o situație foarte grea acum. Coloana lui Cristi se curbează tot mai tare și nevoia de o intervenție medicală crește pe zi ce trece. Dar părinții nu-și permit să plătească costurile necesare. Le este peste puteri.
Așa că trebuie să-l privească pe Cristi cum în fiecare zi se joacă afară până când durerea devine prea mare și trebuie să intre în casă pentru a se odihni.
citeste mai mult…
Comments

AJUTOR PENTRU NICOLETA ȘI FAMILIA EI

Ajutor pentru familia Nicoletei
La vârsta de 36 de ani Nicoleta se consideră o femeie norocoasă. Are un soț bun, 8 copii care o iubesc foarte mult și un acoperiș deasupra capului. Nu îi stă în fire să se plângă. Dar atunci când mergi să o vizitezi la ea acasă poți vedea că și dacă ar face-o ar avea motive întemeiate. Situația ei și a familiei nu este una ideală. Pe lângă faptul că nu-și poate trimite copiii la școală din cauza lipsei de bani, de multe ori nici mâncare destulă nu au pentru toți. David, bebelușul ei de 3 luni are nevoie de lapte praf. Dar din păcate acesta este un lux pe care foarte rar și-l permit.
Miahi, soțul Nicoletei, lucrează cu ziua atunci când cineva îi oferă ceva de muncă. Este un om muncitor dar din păcate, având doar trei clase, nu poate găsi ceva stabil.
Atât Nicoleta cât și Mihai provin din familii sărace unde au trebuit să lucreze de mici pentru a supraviețui și educația a fost întotdeauna pe locul doi. Asta nu a oprit-o pe Nicoleta să meargă la A Doua Șansă (un program educațonal pentru cei care nu au fost la școală când erau copii). Acum ea știe să scrie și să citească.
Deoarece au o curte mare, cu câțiva ani în urmă, Mihai și Nicoleta s-au hotărât să construiască un grajd unde să crească niște animale de casă.
citeste mai mult…
Comments

DUPĂ 11 ANI

După 11 ani
Iată-ne, 11 ani după înființarea primei grupe de copii a Centrului Educațional, reuniți cu primii noștri elevi care sunt acum tineri realizați, cu locuri de muncă și un viitor luminos înainte. În luna februarie am organizat unul dintre evenimentele cele mai frumoase din Centru de până acum: i-am invitat pe primii copii cu care am lucrat și am petrecut o seară de neuitat împreună. Am depănat amintiri plăcute, am râs, am vărsat lacrimi emoționante atunci când tinerii și-au arătat recunoștiința pentru tot ce am făcut pentru ei. Acestea sunt momente speciale pe care educatorii noștri nu le vor uita niciodată.
După 11 ani au avut șansa de a se uita înapoi și de a vedea ce rezultate au avut eforturile lor. Și fiecare dintre ei au spus că s-a meritat fiecare minut petrecut lângă acești copii. Fiecare zi cu bunele și relele ei, cu succesele și frustrările avute a participat la rezultatul final: 15 tineri frumoși, cu perspective de viitor, cu școala terminată și cu locuri de muncă.
Suntem mândrii de ei! Îi iubim și pentru noi ei vor fii mereu copiii dragi lângă care am petrecut ani de zile în clasele din Centrul Educațional.
Pentru pedagogii mai noi, care nu au fost la Centru de la început, această întâlnire a fost foarte încurajatoare. Ei au putut vedea pentru ce lucrează și cum va arăta munca lor în viitor. Această experiență le-a dat forțe noi și i-a ajutat să vadă cum eforturile lor vor fii răsplătite într-o zi!
“Lucrez la Diaconia de 5 ani și îmi face plăcere să mă ocup de acești copii nevoiași. În fiecare zi facem teme împreună, învățăm lucruri noi și ne străduim să ajungem acolo unde ne-am propus: la sfârșitul fiecărui an școlar cu note bune pentru a putea trece în clasa următoare.
citeste mai mult…
Comments

UN MĂRȚIȘOR SPECIAL

mărțișor
După trei luni de iarnă grea ne pregătim, în sfârșit, să întâmpinăm primăvara. Și ce mod mai bun de a face asta decât cu mărțișoare colorate pe care le dăruim prietenilor și celor dragi.
Îmi aduc aminte, ca și copil, cum abia așteptam să merg la școală de 1 martie ca să primesc mărțișoare de la colegi. Cu cât aveam mai multe cu atât bucuria era mai mare, le duceam acasă și le păstram pe toate într-o cutie specială.
Și sunt convinsă că orice copil așteaptă cu nerăbdare ziua Mărțișorului. Fie că e vorba de o fetiță ce vrea să poarte cu mândrie mărțișorul preferat în piept sau un băiețel care se gândește emoționat la fata pe care o place și căreia îi va dărui mărțișorul cumpărat de mama și un buchețel de ghiocei. Fiecare copil vede această zi ca fiind o ocazie specială. Și așa ar trebui să fie. Pentru fiecare copil în parte indiferent de situația financiară sau statutul social.
Însă o zi specială nu inseamnă pentru toți acelaș lucru. Da, pentru unii înseamnă să primească un mărțișor sau să dăruiască unul. Dar pentru alții o zi specială poate fi o zi în care au ce mânca, sau ziua în care primesc o geacă groasă care în sfârșit le ține de frig.
citeste mai mult…
Comments

DIN STRADĂ ÎN ȘCOALĂ

Educație 01

Educația este răspunsul. Dar care este întrebarea?
De fapt sunt mai multe întrebări. Întrebări pe care copiii nevoiași le au. Ei se întreabă de ce sunt săraci? De ce părinții lor nu găsesc un loc de muncă? Răspunsul este lipsa educației. Ei se întreabă dacă viitorul lor va fii la fel de lipsit de speranță cum este prezentul. Răspunsul este simplu: cu ajutorul educației viitorul lor nu trebuie să fie cenușiu!
Dar cum să primească o educație dacă părinții lor nu-și permit să-i trimită la școală? Pentru că nu-i pot ajuta cu temele și nici nu le pot cumpăra rechizitele de care au nevoie. Câteodată nu le pot pune nici pachet cu mâncare la școală și hainele lor sunt așa vechi.
De aceea de multe ori, în loc să-i vezi pe acești copii, pentru care singura speranță este educația, că merg la școală, stau pe străzi și își pierd vremea.
Nu e vina lor! Ei nu realizează încă ce mult contează școala. Ei nu știu că dacă pierd vremea acum, mai târziu vor regreta. Și nici părinții nu pot fii învinuiți întotdeauna. Unii dintre ei i-ar trimite cu mare drag la clasă dacă ar putea să-i ajute apoi cu temele sau măcar să-i trimită cu rechizitele de care au nevoie.
Este trist!
Este un ciclu trist de sărăcie generată de lipsa educației și acest status quo nu pare să fie ușor de schimbat. Pentru a vedea schimbare trebuie mai întâi să existe implicare din partea celor care observă problema și decid să nu o ignore.
Asociația noastră luptă împotriva sărăciei prin Educație. Centrul de Zi primește zilnic aproximativ 100 de copii. Aceștia vin aici să-și facă temele, să mănânce o masă de prânz și să participe la diferite activități pentru dezvoltarea lor personală.
Investim în acești copii pentru ca viitorul lor să fie unul cu perspective mai bune!
Ce mai aștepți? Implică-te!
Ajută-ne să-i putem ține pe acești copii în școală. Fii speranța de viitor pe care ei nu o au încă!






citeste mai mult…
Comments

LUPTA ÎMPOTRIVA GERULUI IERNII!

poza 4
Iarna a pus stăpânire peste oraș mult mai agresiv decât ne așteptam. Troienele de zăpadă acoperă totul iar gerul cumplit ne sugerează că este mai bine să rămânem în casele noastre la căldură.
Există, însă, sute de familii pentru care în case este la fel de frig ca și afară. În aceste zile înghețate mulți copii stau în pat acoperiți cu pături dârdâind de frig. Părinții lor nu au cu ce să facă focul așa că speră și se roagă ca micuții lor să nu se îmbolnăvească. Este îngrozitor să știi că nici măcar în căminul lor nu pot găsi căldura de care au atâta nevoie după ce vin înghețați de la școală.
Aceste familii au nevoie disperată de lemne pentru foc și unii au nevoie chiar și de sobe. La aceste temperaturi scăzute cu mult sub minus, pentru multe familii se pune problema supraviețuirii. Vor reuși ei să treacă peste această iarnă cumplită? Vor reuși copiii să îndure atâta frig fără a se îmbolnăvi?
Situația lor este disperată și nu poate continua așa, iarna este abia la jumătate. Cine le garantează acestor nevoiași că vor mai putea supraviețui încă două luni?
Asociația Diaconia vrea să scoată unele dintre aceste familii din situația disperată în care se află. Dar pentru asta avem nevoie de ajutor și susținere din partea ta! Donează pentru ca noi să putem cumpăra lemne și sobe. Pentru unele familii o sobă și niște lemne de foc pot face o diferență uriașă. Să nu lăsăm sute de copii să se chinuie cu frigul și înghețul pe parcursul întregii ierni. Ajută-ne să punem capăt frigului în casele lor.







citeste mai mult…
Comments

O VIAȚĂ NORMALĂ PENTRU SORIN!

poza 3
Sorin este un băiat simpatic și vesel în ciuda circumstanțelor nefavoriabile din viața lui. Pe timp de iarnă stă în pat acoperit de pături și colorează cu creioanele primite de la un vecin. Bunica și străbunica lui au grijă de el și îl cresc deoarece mama și tatăl lui l-au părăsit încă de când era un bebeluș. Până acum viața băiatului a fost una plăcută. Se simte iubit și întotdeauna are ceva de mâncat când i se face foame. Îi place să numere și bunica lui, Elena, crede că are înclinații spre matematică. Dar Sorin nu poate număra decât cu degetele de la mâna dreaptă. Deoarece s-a născut așa, el nu vede acest lucru ca fiind o piedică. Dar cele două femei, care au grijă, de el știu că mâna lui nedezvoltată va fii un mare impediment odată ce va începe grădinița.
Este trist să vezi un băiat așa isteț și vesel și să știi că, odată ce va face parte dintr-un colectiv, problema lui fizică îi va îngreuna dezvoltarea.
Bunica și străbunica lui au făcut tot ce au putut. Dar din păcate eforturile lor nu pot schimba situația băiatului. Elena l-a dus la doctor și acolo a aflat că printr-o operație mâna lui Sorin poate fi normală deoarece sub piele sunt degete. Dar costul acestei operații depășește cu mult posibilitățile financiare ale celor două femei. Ele s-au resemnat și încearcă să-i arate lui Sorin dragoste și să-l învețe că nu e diferit de ceilalți copii, este la fel de valoros și frumos. Și acum băiatul le






citeste mai mult…
Comments

SERBAREA DE CRĂCIUN!

poza 2
Ca la fiecare sfârșit de an am organizat o serbare pentru a ne bucura împreună de încheierea unei alte etape din viața noastră și a Centrului. Copiii din fiecare grupă au pregătit un mic program (cântece, piese de teatru și poezii) iar pentru noi a fost un adevărat spectacol să-i admirăm pe acești elevi pe care îi ajutăm în fiecare zi să devină mai buni. Aceste serbări sunt un moment perfect în care putem vedea rezultatele obținute de-a lungul anilor. Talentul cultivat, încrederea în sine și originalitatea puse în acțiune pe scenă ne-au demonstrat că munca noastră din ultimul an dă rezultate.
“Sunt pedagogul unei grupe de 10 copii cu vârstele cuprinse între 8 și 12 ani și niciodată nu am fost mai mândră de ei decât la serbarea de Crăciun unde au pus în scenă povestea nașterii Mântuitorului. Nu este prima oară când copiii din Centru pregătesc o piesă de teatru ca aceasta dar pentru mine anul acesta a fost diferit. I-am privit altfel pe acești copii pe care îi știu încă de când aveau 4, 5 ani. Încrederea cu care s-au prezentat în fața tuturor, fețele lor zâmbitoare și relaxate din timpul piesei mi-au arătat că nu le este frică și nu sunt stresați să stea pe o scenă și să ne arate ce știu să facă. Am fost profund mișcată și de dragostea și aprecierea pe care ei ne-au arătat-o nouă, pedagogilor. Niciodată nu am considerat că munca pe care o fac este degeaba și la această serbare copiii mi-au cpnfirmat că toată investiția făcută în viața și viitorul lor s-a meritat și se merită în continuare. Este o plăcere să lucrezi cu astfel de copii și nu aș da locul meu de muncă pentru nimic altceva. Pentru că în acest loc simt că fac o diferență. Aici întâlnesc copii săraci, nesiguri și temători și am șansa să-i transform în tineri veseli care au stimă de sine și un scop în viață!” Emma, pedagog Centrul Educațional Diaconia.
Anul acesta însă, am ales să facem ceva diferit față de serbările din trecut. În loc să-i chemăm pe părinți și copii la aceeași serbare, am organizat două evenimente diferite pentru fiecare. Copiii au avut șansa de a petrece între ei și s-au distrat de minune. Părinții la rândul lor au petrecut două ore minunate alături de pedagogii noștri.
Scopul serbării cu părinții a fost să le putem arăta ce copii minunați au și să-i încurajăm să investească mai mult în educația și viitorul lor. Le-am vorbit despre cât suntem de mândrii de elevii noștri și cum și ei ar trebui să simtă la fel. Chiar dacă aceste familii provin din medii dezavantajate unde a avea succes educațional este ceva rar, părinții nu ar trebui să se resemneze cu asta ci ar trebui să lupte cu tot ce au pentru ca fii și fiicele lor să rupă acest ciclu de sărăcie și, prin educație, să poată obține mai mult de la viață.
Putem spune că și această serbare a fost un succes deoarece am putut vedea pe fața părinților cum răsare speranța că într-o zi copiii lor vor avea o viață mai bună și mai fericită.






citeste mai mult…
Comments

LA MULȚI ANI!

Poza 1
Un an nou! 365 de oportunități noi de a face bine! Asociația Diaconia se va folosi de fiecare zi în parte pentru a pune un zâmbet pe fața unui copil nevoiaș și pentru a aduce speranță în casa unei familii necăjite.
Nu vom irosi timpul și nu vom da înapoi în fața obstacolelor ce ne pot apărea în cale. Pentru că misiunea noastră este să ajutăm, să dăruim și să fim un sprijin pentru cei defavorizați! Și nimic nu ne va putea opri de la a exploata fiecare oportunitate de a face bine!
Mulțumim tuturor celor care în cursul anului 2016 ne-au sprijinit! Cu ajutorul vostru am reușit să facem mult mai mult decât am fi reușit singuri. Ne-am dezvoltat activitățile și ne-am extins proiectele datorită vouă. Sute de oameni au primit donații în alimente, îmbrăcăminte, materiale de construcții sau ajutor medical și vă mulțumim pentru că ați făcut toate acestea posibile!
Însă nu ne putem opri aici! Ne așteaptă un an nou și sute de familii care au nevoie de ajutorul nostru. Cei 100 de copii înscriși în Centrul Educațional vor trebui primiți, hrăniți și ajutați la teme în fiecare zi. Munca noastră nu poate înceta! Vom continua să ajutăm și să cerem ajutorul vostru! Vom continua să ne întindem către cei nevoiași și sperăm că la fel veți face și voi!
Eforturile noastre cer dedicare și perseverență. Nu întotdeauna vedem rezultate imediat. Pentru multe familii procesul către o viață mai decentă și mai prosperă este lung și anevoios. De multe ori investim câțiva ani într-o familia pentru a putea vedea o schimbare adevărată. Dar nu ne descurajăm. Știm că, în ciuda faptului că procesul de schimbare este îndelungat și uneori dificil, la sfârșit rezultatele sunt minunate! Viețile celor ajutați nu vor mai fi niciodată la fel!









citeste mai mult…
Comments