Ucraina

100 de zile

Ukraine-flag-shatter.jpg

Astăzi se împlinesc 100 de zile de când a început războiul în Ucraina. 100 de zile de când o țară vecina cu Romania trece prin niște greutati greu de imaginat.
100 de zile de când 14 milioane de oameni au fost nevoiți sa isi părăsească casele - dintre care 6,6 milioane au fost nevoite sa fuga în afara Ucrainei, restul, s-au relocat în zone mai sigure.
În aceste 100 de zile peste 972,203 de refugiați ucrainieni au intrat în România.
De-a lungul acestor 100 de zile am avut onoarea sa ne implicam direct în mai multe acțiuni menite sa ajute și sa susțină copiii și familiile ajunse la noi în țară care isi căutau o direcție, adăpost și care au avut nevoie de speranță și încurajare. Am organizat activități educative, distractive pentru copii, am efectuat și zeci de transporturi cu alimente de baza, produse de igiena personală și medicamente implicarea noastra avand un impact important la zona de graniță dar și in Brasov. Știm ca toata aceasta implicare este doar o picătură în oceanul mare de nevoi insa mai știm de asemenea și faptul ca tot ceea ce am făcut a adus o schimbare în viețile oamenilor cu care ne-am întâlnit.
citeste mai mult…
Comments

Jurnal de graniță cu Iulian

1BD0871F-7064-4F56-9ACF-8BA3FC56EABF_1_201_a

Iulian este unul dintre colegii care a fost implicați direct in lucrul cu copiii de la granița, a petrecut acolo peste 15 zile, a organizat și coordonat activități cu zeci de copiii refugiați din Ucraina în autobuzul nostru care se afla în Suceava.

“ Experiență mea a fost una diferită de alte experiențe pe care le-am mai avut pana acum. De-a lungul timpului am avut ocazia sa fiu implicat direct în diferite acțiuni de ajutorare pe timpuri de criza, ca de exemplu situații de sărăcie extrema, criza covid-19 și acum, războiul Ruso-Ucrainian. Fiecare criza fiind diferită, fiecare prezintă diferite provocări și circumstanțe, însă situația actuala de la granița pare a fi una marcantă. Ajutorul pe care refugiații îl necesită nu este primordial material, ci partea psihologică este aria în care nevoia este cea mai mare. Oameni care au pierdut totul, familii despărțite la granița și copiii speriați și dezorientat sunt câteva din lucrurile pe care le înțelegi cu adevărat doar când le vezi cu ochii tai.
citeste mai mult…
Comments

Jurnal de graniță cu Ella

20220311_174838

Ella este una dintre colegele care este implicată direct in lucrul cu copiii de la granița, a petrecut acolo peste 10 zile, a organizat și coordonat activitati cu zeci de copiii refugiati din Ucraina în autobuzul nostru care se afla în Suceava.

“Dacă ar fi sa descriu toată experiența aceasta intr-un singur cuvânt , as folosi cuvântul “special”. Simt ca în mijlocul tristeții pe care aceste familii o simțeau, am putut aduce măcar o pată de fericire, culoare și zâmbet.
Experiența cu copiii a fost una frumoasă pe carea as mai repeta-o. Mulți dintre ei s-au apropiat de noi și noi de ei. Aceștia erau plini de viața și optimism. Limba nu a fost un impediment asa cum ne așteptam. Unii copii citeste mai mult…
Comments

Jurnal de graniță cu Andreea

20220310_155250

Andreea este una dintre colegele care este implicată direct in lucrul cu copiii de la granița, a petrecut acolo peste 10 zile, a organizat și coordonat activitati cu zeci de copiii refugiati din Ucraina în autobuzul nostru care se afla în Suceava.

“Constienti de situatia prin care tara lor trece ma asteptam sa ajungem mai greu la inimile copiilor ucrainieni. Ma gandeam ca va fi nevoie de timp pentru a le castiga increderea, pentru a reusi sa uite conditia de deplasare in care sunt si sa se simta confortabil cu niste straini, care nu le cunosc limba.

Am inceput activitatile si copiii au fost incredibil de implicati. Erau entuziasmati sa priveasca desenele animate dublate in limba lor natala si sa participe la activitatiile pregatite de noi.
Reactionau normal, fapt care ne-a facut sa uitam putin motivul pentru care ei se aflau in acest adapost.

In pauzele dintre activitati am patruns in locul de primire al familiilor ucrainiene si am ramas placut impresionata de atmosfera calda si primitoare care domnea acolo. Doamnele purtau discutii la masa despre Dumnezeu incurajandu-se una pe alta, barbatii stateau in cerc si planificau pentru viitor, voluntarii serveau cu drag ceai si cafea, completau hartiile necesare si pregateau constant mancare pentru noii veniti. Se rugau pentru cei care plecau si alinau cu vorbe pline de credinta inimile celor indurerati. Cadrul era perfect organizat,curat si primitor!

citeste mai mult…
Comments