Scopul marcării acestei zile este acela de a întelege cât de importantă este munca ONG-urilor in societate, dar si punerea in evidentă a muncii ONG-urilor de pe plan local.
Ziua Mondială a ONG-urilor este sărbătorită, anual, la 27 februarie, în 96 de ţări de pe şase continente.
Ziua dedicată ONG-urilor din întreaga lume îşi propune să inspire oamenii pentru o implicare mai activă în cadrul organizaţiilor neguvernamentale şi să încurajeze o conlucrare mai mare între ONG-uri şi sectorul public, precum şi cel privat. Această zi are drept scop educarea persoanelor din întreaga lume asupra rolului ONG-urilor şi impactul politicilor acestora.
citeste mai mult…
Iarna este un anotimp plin de frumusețe și bucurie. Este timpul cănd natura își îmbracă hainele albe de zăpadă și se așază la odihnă pentru o perioadă lungă de timp. Zilele sunt scurte și întunecoase, iar nopțile sunt lungi și reci. Iarna este, de asemenea, un anotimp bun pentru a face activități în aer liber. Nu știm dacă am văzut copiii din centru nostru mai fericiți decât atunci când sunt afara în zapăada, plini de energie și cu obrajii roșii. Își construiesc sănii și improvizează ingenios tot felul de activități.
Am profitat de ultima zi școală înainte de vacanta și am organizat un concurs de Oameni de Zăpadă. Copii au fost împărțiți în echipe și au avut misiunea de a face cel mai ingenios și creativ Om de zăpadă. Ceea ce nu știau ei era faptul ca la sfărșit toți vor fi premiați cu pizza, ciocolata și ceai cald. A fost o întreaga distracție și bucurie pentru toată lumea.
Cu toate acestea, iarna este cel ai dificil sezon din întregul an pentru multe familii. Temperaturile scăzute și vremea rece provocă probleme de sănătate, imposibiltatea de a încălzi eficient locuințele și lipsuri majore în menținerea unui trai decent de viață. Cum deja siti viziunea noastră este să transformăm viețile beneficiarilor, în special a copiilor, oferind valoare tuturor și o posibilitate reală pentru un viitor mai bun. De aceea depunem eforturi constante pentru susținerea lor pe tot parcursul anului cu o atenție sporita în perioada rece, când toate nevoile se amplifică. Va încurajăm, dacă vreți sa faceți o diferența cât de mică și sa contibuiti la schimbarea vieții unui copil sa redirectionati impozitul de pe venit 2022.
La fiecare început de an ne oprim și privim înapoi spre toate de evenimentele și ajutorul primit de la firme în spatele cărora se afla OAMENI, care ne-au susținut până acum să ajungem și să facem atât de mult bine în comunitățile în care ne implicăm, și care nu se opresc din a face bine.
Un mare bine fără de care nu am fi putut ajunge niciodată unde suntem acum, sunt relațiile bune și susținerea pe care le-am primit de la sponsorii noștri de-a lungul anilor.
O colaborare pentru care suntem foarte mulțumitori este cu Transilvania Investments, Transilvania Investments este unul dintre cele mai mari fonduri de investiții din Romania cu o experiență îndelungată și relevantă pe piața de capital din România. Fondul administrează active diversificate, având in portofoliu companii din sectoarele financiar, turism, real estate, energie și IT. Energia pozitivă și agilitate decizională sunt parte din ADN-ul Transilvania Investments, la fel și disciplina riguroasă în a reduce riscurile pe termen lung și a asigura succesul investițional, iar peste toate acestea se adaugă deschiderea mare spre ajutorarea și implicarea în comunitățile nevoiașe.
Ziua Internațională a Voluntarilor este notata pe 5 decembrie si este o sărbătoare internațională inca din anul 1985. Noi stim cat de valorosi sunt voluntarii si cat de mare plus au adus mereu in asociatia noastra. Am avut onoarea sa lucram cu zeci de voluntari de toate varstele si din multe natiuni. Fiecare voluntar a adus un plus lucrarii si a lasat o amprenta in viata copiilor nostri.
Multumim voluntarilor tineri care aduc energie si culoare Centrului nostru, dar si varsnicilor care cu rabdarea și inteleciunea lor aduc valoare lucrurui cu copiii.
Un grup special inimii noastre este grupul de voluntari varsnici, care de 5 ani ne sustin, ne invata si ne arata ce inseamna rabdarea, dragostea si dedicarea. Cu ocazia Zilei Voluntarului am organizat o intalnire in care sa le multumim si sa le onoram toata munca si dedicarea. A fost o intalnire speciala si emotionanta, la care au participat 9 varsnici cu varstele cuprinse intre 60 si 77 de ani. Au impartasit experiența lor cu copii, s-au încurajat și ne-au mulțumit pentru ocazia poe care le-o dam sa facă parte din echipa noastră.
Proiectul Generații continuă în zona Transilvaniei în anul școlar 2022-2023 reunind copii și mentori seniori în cadrul a 10 centre sociale after-school Un proiect al Fundației Regale Margareta a României, susținut de Hochland România
80 de seniori au oportunitatea de a activa ca voluntari în centrele din comunitate
10 centre sociale after-school din Transilvania oferă sprijin și asigură educația copiilor
350 de copii beneficiază de activități pentru dezvoltare școlară, vocațională și personală
31 octombrie 2022 Fundația Regală Margareta a României și Hochland România deschid perspectiva voluntariatului pentru seniorii care vor să continue ori să își recâștige un rol în comunitate. Astfel, seniorii care doresc să devină voluntari pentru copii pot afla detalii apelând gratuit Telefonul Vârstnicului 0800-460–001 ori se pot înscrie prin completarea unui formularon-line pe website-ul www.intergenerational.ro.Persoanele ajunse la vârsta pensionării se pot implica și pot propune activități educaționale în beneficiul copiilor din comunitate, desfășurate în cadrul centrelor sociale de tip after-school. Experiența de succes a Centrelor Generații va fi continuată în anul școlar 2022-2023 în cadrul a 10 centre de zi din județele Alba, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Mureș și Satu Mare. Acestea vor coopta un număr de 80 de vârstnici valoroși în sprijinul a 350 copii care au nevoie de susținere în dezvoltarea lor școlară, vocațională sau personală.
Am încheiat Campania “Camara de Iarna” 2022 care a fost un adevărat succes și o bucurie. A avut o echipa impresionanta de voluntari care au ajutat pentru ca, campania sa se poată desfășura și finaliza cu succes. Au fost implicați aproximativ 40 de voluntari, cu vârstele cuprinse intre 10 si 55+. Am avut o echipa colorata și vesela care a lucrat excelent împreună. De la copii la vârsnici, toți și-au unit forțele pentru a duce la îndeplinire dorința de a oferii câtorva familii borcane de zacusca a și gem pentru iarna care urmează. La final au fost numărate peste 1000 borcane de zacusca și gem, care vor fi împărțite la aproximativ 200 de familii
Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei, 17 octombrie oferă o oportunitate de a recunoaşte efortul şi lupta oamenilor care trăiesc în sărăcie, o şansă pentru ei de a-şi face auzite preocupările.
Construirea unui viitor sănătos pentru fiecare necesită creșterea eforturilor noastre pentru eradicarea sărăciei extreme şi a discriminării şi asigurarea faptului că toată lumea îşi poate exercita pe deplin drepturile. Viitorul copiilor care cresc în sărăcie sunt grav afectate. Când vorbim despre sărăcie, ne gândim la ceva ce se petrece într-o altă parte a lumii. Din nefericire, sărăcia reprezintă realitatea de zi cu zi în care trăiesc mulți dintre copiii din societatea noastră. citeste mai mult…
Parteneriatul Asociației Diaconia Ajutor Internațional cu Fundația Regala Margareta a României în Programul Intergenerații a început în urmă cu șase ani. Șase ani plin de zâmbete, culoare și bucurie. Șase ani împreună cu un total de - 58 de vârstnici implicați și - 330 de copii asistați. Dorința de a transforma comunitati a deschis uși valoroase prin care seniorii sa se poată implica activ și real în viețile micuților noștri. De șase ani desfășuram activități intense voluntare împreună cu vârstnicii care își doresc să rămână activi și să își mențină rolul social pierdut odată cu pensionarea. Datorită căldurii și entuziasmului cu care voluntarii noștri ni s-au alăturat, am reușit să desfășuram o multitudine de ateliere și activități împreună:
Misiunea cu care am plecat la drum acum 15 ani a rămas aceeași - dorim să facem o diferență în comunitatea în care trăim, să arătăm că se poate, să așezăm bucurie și zâmbete pe chipurile copiilor, să susținem EDUCAȚIA, ea fiind singura cu care se poate depăși sărăcia și mediocritatea. Schimbarea destinelor prin educație a generațiilor din comunitățile dezavantajate ale Brașovului continuă să fie principala țintă pe care o urmărim în Centrul nostru.
Anul școlar 2022/2023 l-am început cu împreună cu trei profesori și cu un voluntar, care au primit din nou copiii din comunitate care încearcă sa isi găsească locul în școală și societate.
Anul acesta avem 63 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani care frecventează școala și încă 4 tineri care, cu toate ca au început cursurile la liceu au ales sa vina în continuare la Centru pentru ajutor și susținere. citeste mai mult…
In luna Iunie am incheiat încă un an scolar frumos - Un an greu dar frumos. În timp ce echipa Diaconia a sustinut si nevoile refugiaților din Ucraina ajunsi in situatii dificile, am avut deschis si Centru nostru Educational pentru un numar de 70 de copii în Brașov. Zilnic copiii au participat activ la activitatile pregatite de pedagogii noștri, au muncit cu drag pentru ca scoala sa devina o bucurie si reusitele sa nu se mai lase asteptate. Anul acesta avem 7 absolventi de clasa a 8.a copii care din luna septembrie vor continua cu o forma superioara de scolarizare, vor invata o meserie sau vor urma un liceu. Astfel implinim in fiecare an scopul Centrului Educational – Nici un copil nu renunta, nu abandoneaza scoala, toti invata o meserie. Programul nostru zilnic aduce un echilibru si sustine cu putere copiii si familiile pentru viata. Copiii vin de la școală, mănâncă un prânz sănătos apoi fac temele cu ajutorul unui profesor. Iar pentru dezvoltarea personala 1-2 ore au parte de activități extracurriculare. citeste mai mult…
Astăzi se împlinesc 100 de zile de când a început războiul în Ucraina. 100 de zile de când o țară vecina cu Romania trece prin niște greutati greu de imaginat.100 de zile de când 14 milioane de oameni au fost nevoiți sa isi părăsească casele - dintre care 6,6 milioane au fost nevoite sa fuga în afara Ucrainei, restul, s-au relocat în zone mai sigure. În aceste 100 de zile peste 972,203 de refugiați ucrainieni au intrat în România. De-a lungul acestor 100 de zile am avut onoarea sa ne implicam direct în mai multe acțiuni menite sa ajute și sa susțină copiii și familiile ajunse la noi în țară care isi căutau o direcție, adăpost și care au avut nevoie de speranță și încurajare. Am organizat activități educative, distractive pentru copii, am efectuat și zeci de transporturi cu alimente de baza, produse de igiena personală și medicamente implicarea noastra avand un impact important la zona de graniță dar și in Brasov.Știm ca toata aceasta implicare este doar o picătură în oceanul mare de nevoi insa mai știm de asemenea și faptul ca tot ceea ce am făcut a adus o schimbare în viețile oamenilor cu care ne-am întâlnit. citeste mai mult…
Luna aceasta se împlinește 1 an de când Floarea Soarelui a intrat în familia noastră. Un an de când zilnic ne răsfață cu mâncare delicioasa și sănătoasă.
"Mulțumim pentru mâncare proaspăta, sănătoasă și delicioasa" este mesajul pe care au vrut sa îl transmită toți copiii, în cor, spre prietenii noștri de la Pensiunea Floarea Soarelui. De mai mult de un an colaborarea Centrului Educațional Diaconia cu Floarea Soarelui este un element cheie din viața de zi cu zi a Centrului, pentru multi copiii fiind singura masa calda pe care o primesc întreaga zi. Noi știm cat de importanta, sau chiar vitala, este o masa sănătoasă și proaspătă pentru un copil în creștere de aceea ne-am dorit sa nu lăsăm acest subiect fără o acoperire buna și ne-am îndrăgostit imediat de bucătăria celor de la Floarea Soarelui care pun accent pe o nutriție potrivită și echilibrata, dar faci și mâncarea foarte gustoasa.
Pîrvu Monica - coordonator Centru de zi Diaconia, ne-a scris câteva rânduri despre experiență și inima ei în toți acești ani care a coordonat Centru de zi al Diaconiei.
Când vocile mici se pierd în vacarmul zilei, când imaginea vieții se tulbură din cauza unor provocări nedrepte, este datoria noastră să le dăm forța de a se auzi mai puternic. De 15 de ani, sprijinim si dorim să înlăturam neputința din viața copiilor, atunci când ei nu au curajul să strige după ajutor. Educația protejează copiii de sărăcie, violență și abuz și îi ajută să râdă, să învețe și să crească corect.
Ceea ce Diaconia face de 15 ani in viața copiilor a produs o schimbare uriașă și credem că această muncă asiduă este încă necesară. Succesul de azi al copiilor care au parcurs întreg programul nostru este dovada că lucrurile funcționează frumos.
De-a lungul a 15 ani am avut aproximativ 520 de copii in program, majoritatea dintre ei începând in clasa zero și continuând până când finalizează gimnaziu. Suntem extrem de mândri văzând evoluția lor sănătoasă de-a lungul anilor. Avem acum absolvenți de licee, facultăți, școli profesionale, și cel mai important, toți, absolut toți lucrează și sunt încadrați în societate.
Mândria noastră este cu atât mai mare cu cât vedem că relațiile pe care le-am construit cu ei sunt durabile și încă le influențează viața. citeste mai mult…
Iulian este unul dintre colegii care a fost implicați direct in lucrul cu copiii de la granița, a petrecut acolo peste 15 zile, a organizat și coordonat activități cu zeci de copiii refugiați din Ucraina în autobuzul nostru care se afla în Suceava. “ Experiență mea a fost una diferită de alte experiențe pe care le-am mai avut pana acum. De-a lungul timpului am avut ocazia sa fiu implicat direct în diferite acțiuni de ajutorare pe timpuri de criza, ca de exemplu situații de sărăcie extrema, criza covid-19 și acum, războiul Ruso-Ucrainian. Fiecare criza fiind diferită, fiecare prezintă diferite provocări și circumstanțe, însă situația actuala de la granița pare a fi una marcantă. Ajutorul pe care refugiații îl necesită nu este primordial material, ci partea psihologică este aria în care nevoia este cea mai mare. Oameni care au pierdut totul, familii despărțite la granița și copiii speriați și dezorientat sunt câteva din lucrurile pe care le înțelegi cu adevărat doar când le vezi cu ochii tai. citeste mai mult…
Ella este una dintre colegele care este implicată direct in lucrul cu copiii de la granița, a petrecut acolo peste 10 zile, a organizat și coordonat activitati cu zeci de copiii refugiati din Ucraina în autobuzul nostru care se afla în Suceava.
“Dacă ar fi sa descriu toată experiența aceasta intr-un singur cuvânt , as folosi cuvântul “special”. Simt ca în mijlocul tristeții pe care aceste familii o simțeau, am putut aduce măcar o pată de fericire, culoare și zâmbet. Experiența cu copiii a fost una frumoasă pe carea as mai repeta-o. Mulți dintre ei s-au apropiat de noi și noi de ei. Aceștia erau plini de viața și optimism. Limba nu a fost un impediment asa cum ne așteptam. Unii copii citeste mai mult…
Andreea este una dintre colegele care este implicată direct in lucrul cu copiii de la granița, a petrecut acolo peste 10 zile, a organizat și coordonat activitati cu zeci de copiii refugiati din Ucraina în autobuzul nostru care se afla în Suceava.
“Constienti de situatia prin care tara lor trece ma asteptam sa ajungem mai greu la inimile copiilor ucrainieni. Ma gandeam ca va fi nevoie de timp pentru a le castiga increderea, pentru a reusi sa uite conditia de deplasare in care sunt si sa se simta confortabil cu niste straini, care nu le cunosc limba. Am inceput activitatile si copiii au fost incredibil de implicati. Erau entuziasmati sa priveasca desenele animate dublate in limba lor natala si sa participe la activitatiile pregatite de noi. Reactionau normal, fapt care ne-a facut sa uitam putin motivul pentru care ei se aflau in acest adapost. In pauzele dintre activitati am patruns in locul de primire al familiilor ucrainiene si am ramas placut impresionata de atmosfera calda si primitoare care domnea acolo. Doamnele purtau discutii la masa despre Dumnezeu incurajandu-se una pe alta, barbatii stateau in cerc si planificau pentru viitor, voluntarii serveau cu drag ceai si cafea, completau hartiile necesare si pregateau constant mancare pentru noii veniti. Se rugau pentru cei care plecau si alinau cu vorbe pline de credinta inimile celor indurerati. Cadrul era perfect organizat,curat si primitor!
Pe fiecare dintre noi viața ne pune uneori în situații dificile. Ele vin și trec. Ele ne fac mai puternici și tot ele ne învață că suntem vulnerabili și că avem nevoie unii de alții pentru a depăși acele momente. Noi suntem aici că să oferim compasiune și speranță dar și să oferim hrană celui flămând si încălțăminte celui desculț. Suntem aici ca să facem legătura între cei ce se găsesc în astfel de situații și cei care pot da o mână de ajutor acestor persoane pentru a le depăși. Datorită oamenilor de bine și partenerilor care donează regulat produse necesare vieții de zi cu zi, am reușit și în această campanie de alimente desfășurată la sfârșitul lunii septembrie, să readucem zâmbetul pe buzele a 600 de copii sărmani și să redăm speranță unui număr de peste 150 de familii care trec prin situații dificile. Peste 3 tone de alimente și produse necesare în gospodărie au fost donate pentru a ajuta 150 de familii să treacă mai ușor peste greutățile pe care le întâmpină în aceasta perioada. Mulțumim partenerilor noștri și tuturor celor care au donat resurse financiare și materiale pentru a susține campania noastră.
Misiunea cu care am plecat la drum a rămas aceeași - dorim să facem o diferență în comunitatea în care trăim, să arătăm că se poate, să așezăm bucurie și zâmbete pe chipurile copiilor. Schimbarea destinelor prin educație a generațiilor din comunitățile dezavantajate ale Brașovului continuă să fie principala țintă pe care o urmărim în Centrul nostru. citeste mai mult…
Credem că fiecare copil merită să primească daruri de Crăciun. Datorită donațiilor de la oameni ca dvs. către DIACONIA, ne asigurăm că fiecare dintre cei 80 de copii din programul nostru se simte special în ziua de Crăciun. Generozitatea voastră de a da înapoi și de a binecuvânta pe alții din abundența pe care Dumnezeu v-a dat-o, vă ajută să faceți Crăciunul să se simtă special pentru copiii care trăiesc în sărăcie.
Pentru cei mai mulți dintre noi, Crăciunul reprezintă un timp petrecut cu familia, în căminul nostru cald și confortabil. Pentru multe familii însă, Crăciunul este doar o amintire tristăși rece. Așa cum copiii noștri se bucură de cadouri scumpe și sofisticate, copiii nevoiași se bucură pentru lucruri simple. Foarte simple. O sobă sau lemnele de foc reprezintă un cadou de vis pentru un copil nevoiaș. Alătură-te nouăși hai să dăruim un Crăciun cald celor care nu au avut unul până acum! OFERA AZTAZI UN CADOU CALDUROS Dacă tu donezi bănuții, noi ne ocupăm de achiziția și transportul bunurilor la familiile beneficiare. Pentru a fi transparenți, vom posta și poze în timp real, pe canalele noastre de comunicare.
Din 14 Septembrie începe școala. Copiii își pregătesc cu emoție ghiozdanele în așteptarea începerii noului an școlar. Părinții aleargă prin magazine pentru a cumpăra hăinuțe și rechizite. Pe lânga părinții care își pregătesc cu bucurie copiii pentru școală, există și părinți care se îngrijorează pentru felul in care vor reuși copiii lor să parcurgă traseul școlar anul acesta. Anul 2020 este un an special în contextul pandemiei Covid-19, din cauza căreia, școala nu mai este așa cum o știau copiii până acum. Viitorul este cam în ceață. Varianta de școală online, îi sperie pe micuți și părinți, dar nu neaparat pentru că nu ar ști ce și cum e de făcut, ci mai degrabă pentru că nu au infrastructura necesară pentru a participa la cursurile online. În perioada care urmează este de neapărată nevoie să sprijinim aceste familii să treacă peste această provocare și să ajutam copiii cu mai puține posibilități să se dezvolte într-un mod normal, rămânând astfel în pas cu ceilalți. citeste mai mult…
În Săptămâna Altfel am primit o vizită de la Liceul “Andrei Mureșanu”, anume două clase împreună cu profesorii lor: a VI-a și a XI-a. Cei 60 de elevi nu au sosit nepregătiți și chiar ne-au surprins cu un program artistic. Au cântat, ne-au amuzat cu o scenetă comică și au reușit să dea copiilor din Diaconia o amintire specială. Vizita elevilor Liceului “Andrei Mureșanu” nu a însemnat un simplu gest caritabil pentru niște copii către care s-au aplecat din milă. Acești elevi ai claselor a VI-a și a XI-a și-au deschis brațele pentru a transmite un mesaj puternic: SUNTEM CU TINE! Trebuie să știți că aceast ecou de încredere are o mare reverberație în inimile unor copii care de-obicei nu se delectează cu astfel de încurajări, mai
Ca un preludiu pentru ceva ce va fi mai frumos și mai mare, vizita medicului pediatru într-una din clasele Diaconia a stârnit emoția copiilor mici cu visuri mari. Am vrut să încercăm o lecție altfel pentru copiii noștri isteți din Diaconia și să testăm dacă o astfel de metodă de învățare se poate aplica într-un proiect pe termen lung. Ioana, medic pediatru, a venit să cunoască una dintre clasele Diaconiei și să prezinte câte ceva din biologia corpului uman, dar pe înțelesul tuturor. Copiii au fost foarte entuziasmați să asculte bătăile inimii și dintr-una-n alta s-a ajuns chiar și la o semi-lecție de biologie, dar foarte interesantă. De-obicei nu ne place să învățăm teorie, dar când ni se predă într-o variantă interactivă și curioasă,
La prima vizită Mircea și Nora ne-au primit într-o colibă făcută din placaje și nailon. Bătrâni gospodari de altfel, dar în condiții de trai prea covârșitoare. Nu cu mult timp în urmă le-am cumpărat 10 găini și un cocoș. Spiritul de gospodari i-a ajutat să vândă ouă și astfel să-și asigure măcar hrana zilnică. Acum că-i iarnă și ger tăios, coliba făcută din placaje era absolut insuficientă pentru doi vârstnici. Prin urmare, echipa Diaconiei s-a mobilizat și le-a construit o locuință adecvată din panouri cu izolație. Este prima iarnă pe care bătrânii o vor petrece într-o locuință decentă, cu căldură. Nu e nevoie de un infinit de motive și de resurse ca să dai unui cuplu simpatic de bătrânei un Crăciun mai fericit anul acesta.
Suntem în Brașov, un loc minunat care împletește pacea și conflictul, bucuria și dificultatea, deficitul și generozitatea. În mijlocul acestei culturi prietenoase, ospitaliere, se află acești copii ambițioși, care ne uimesc în fiecare zi.
Acum 12 ani era doar o idee. Acum 12 ani acești copii erau predestinați unui trai greu, visând la lucruri simple, o bancă în școala, o învățătoare care să ii iubească și să îi mângâie, o masă caldă. Acum acești copii merg la școală, au haine curate, ghiozdanul și-l poartă cu mândrie, au mâncarea asigurată și deși încă trăiesc foarte modest, pentru ei există un alt viitor. Am povestit brașovenilor despre micuții aceștia și provocările pe care le întâmpină.
Ionuț are acum 30 de ani și își amintește cu nostalgie de anii tinereții. Provine dintr-o familie numeroasă și săracă. Totuși, asta nu l-a împiedicat să viseze lucruri mari. După căsătorie, avea planuri pentru a-și îmbunătăți traiul. Aflând că soția a rămas însărcinată, Ionuț a plecat la București (la distanță de 200 km de satul său) unde a lucrat în construcții. Așa și-a susținut familia pentru o perioadă fericită din viețile lor.
După un timp de muncă intensă pe șantiere, Ionuț a început să simtă o durere acută în corp așa că a consultat un medic. Atunci a aflat că rinichii îi cedaseră. Pe-atunci (2007) Ionuț avea numai 21 de ani. Între timp devenise și tată — soția îi născuse un băiat. Prea puțin a putut să se bucure de fiul său, având în vedere că neputința de a munci și de a aduce un venit, însemna că fiul său va fi sărac. Planurile lui se prăbușiseră. Trăia un coșmar. citeste mai mult…
Diaconia lucrează de ani buni în comunitățile cele mai sărace din Brașov, aducând alinare și încurajare pentru viitor. În contextul unei sărăcii extreme pe care o întâlneam zi de zi, în urmă cu 10 ani am ințeles că doar educația poate aduce o schimbare majoră, reală și durabilă în viețile copiilor. De aceea am deschis Centrul Educațional care a început cu o grupă de 17 copii și de-a lungul anilor am ajuns să susținem în program aproape 300 de copii din comunitatea Bartolomeu / Carierei.
Evenimentul va avea loc marti, 28 noiembrie , intre orele 12.00 - 18.00 la Centru Diaconia "Ziua porţilor deschise Giving Tuesday la Centru Diaconia" Dacă în luna noiembrie avem o zi dedicată shopping-ului, precum Black Friday, deja adoptată la nivel internațional, ce ar fi să avem și o zi în care să sărbătorim generozitatea și implicarea socială, pentru a-i sprijini pe cei care au nevoie de ajutor? Așa s-a lansat în 2012 #GivingTuesday, o mișcare internațională adoptată de peste 90 de tari, o zi în care lumea întreagă se unește pentru a dărui. În acestă zi te invităm să-i cunoşti şi să-i susţii pe copiii şi vârstnicii implicaţi în programul ”Intergenerații” al Asociației Diaconia Ajutor Internațional. In programul nostru voluntarii seniori sprijină copiii în realizarea temelor școlare, organizează și participă împreună la diferite activități, ateliere creative sau cluburi vocaționale. citeste mai mult…
Campania “Din stradă în școală” se concentrează pe cei 80 de copii din Centrul Educațional, mai exact pe educația și pe igiena lor. De-a lungul anilor noștri de experiență în mediul comunităților sărace, am învățat că educarea copiilor săraci aduce cele mai bune rezultate vizibile. Copiii vin după școală direct la Diaconia unde îi ajutăm la teme, facem exerciții suplimentare, îi pregătim pentru testul de mâine, le dăm o masă caldă și sănătoasă de prânz și pentru restul zilei ne jucăm împreună. Tot programul este bine gândit, astfel încât fiecare nevoie a lor să fie întâlnită. Mai mult, ne îngrijim ca fiecare copil să aibă haine curate și să știe să se îngrijească de igiena personală. Acești copii provin dintr-un mediu în care igiena este complet ignorată, din păcate. La început, mulți nici măcar nu știu de periuță de dinți, sau de duș. Cel mult dacă se scăldau vara în râul murdar de la marginea satului și cam așa era “dușul” lor. Și cum poate un copil să meargă la școală astfel? Ei bine, nu poate, nu l-ar primi. Dar noi aducem rezolvare acestei situații pentru că vrem ca ei să fie integrați în grupul școlar, să crească fără grija că vor fi respinși de toată lumea pentru că nu respectă norme de igienă de care nici nu știau.
Pe 14 aprilie Cristi își va sărbători a 5-a zi de naștere. În mână are o poză mare. Nu este poza familiei, nu este nici o poză cu el sau cu prietenul lui cel mai bun, câinele familiei. Este o poză cu coloana lui vertebrală. Cristi suferă de scolioză. Andrei, tatăl băiatului, are 62 de ani și este la a doua căsătorie. Îl iubeste pe Cristi foarte mult și ar da orice să-și vadă fiul sănătos. La vârsta lui îi este foarte greu să găsească de lucru și până la pensie mai are trei ani. Din această cauza venitul familiei este foarte mic. Casa în care locuiesc acum nu este a lor. Au închiriat-o acum câțiva ani. Propietarul , un om înțelegător, îi lasă să stea acolo chiar dacă ei nu ma pot plăti chiria. Familia se află într-o situație foarte grea acum. Coloana lui Cristi se curbează tot mai tare și nevoia de o intervenție medicală crește pe zi ce trece. Dar părinții nu-și permit să plătească costurile necesare. Le este peste puteri. Așa că trebuie să-l privească pe Cristi cum în fiecare zi se joacă afară până când durerea devine prea mare și trebuie să intre în casă pentru a se odihni. citeste mai mult…
La vârsta de 36 de ani Nicoleta se consideră o femeie norocoasă. Are un soț bun, 8 copii care o iubesc foarte mult și un acoperiș deasupra capului. Nu îi stă în fire să se plângă. Dar atunci când mergi să o vizitezi la ea acasă poți vedea că și dacă ar face-o ar avea motive întemeiate. Situația ei și a familiei nu este una ideală. Pe lângă faptul că nu-și poate trimite copiii la școală din cauza lipsei de bani, de multe ori nici mâncare destulă nu au pentru toți. David, bebelușul ei de 3 luni are nevoie de lapte praf. Dar din păcate acesta este un lux pe care foarte rar și-l permit. Miahi, soțul Nicoletei, lucrează cu ziua atunci când cineva îi oferă ceva de muncă. Este un om muncitor dar din păcate, având doar trei clase, nu poate găsi ceva stabil. Atât Nicoleta cât și Mihai provin din familii sărace unde au trebuit să lucreze de mici pentru a supraviețui și educația a fost întotdeauna pe locul doi. Asta nu a oprit-o pe Nicoleta să meargă la A Doua Șansă (un program educațonal pentru cei care nu au fost la școală când erau copii). Acum ea știe să scrie și să citească. Deoarece au o curte mare, cu câțiva ani în urmă, Mihai și Nicoleta s-au hotărât să construiască un grajd unde să crească niște animale de casă. citeste mai mult…
Iată-ne, 11 ani după înființarea primei grupe de copii a Centrului Educațional, reuniți cu primii noștri elevi care sunt acum tineri realizați, cu locuri de muncă și un viitor luminos înainte. În luna februarie am organizat unul dintre evenimentele cele mai frumoase din Centru de până acum: i-am invitat pe primii copii cu care am lucrat și am petrecut o seară de neuitat împreună. Am depănat amintiri plăcute, am râs, am vărsat lacrimi emoționante atunci când tinerii și-au arătat recunoștiința pentru tot ce am făcut pentru ei. Acestea sunt momente speciale pe care educatorii noștri nu le vor uita niciodată. După 11 ani au avut șansa de a se uita înapoi și de a vedea ce rezultate au avut eforturile lor. Și fiecare dintre ei au spus că s-a meritat fiecare minut petrecut lângă acești copii. Fiecare zi cu bunele și relele ei, cu succesele și frustrările avute a participat la rezultatul final: 15 tineri frumoși, cu perspective de viitor, cu școala terminată și cu locuri de muncă. Suntem mândrii de ei! Îi iubim și pentru noi ei vor fii mereu copiii dragi lângă care am petrecut ani de zile în clasele din Centrul Educațional. Pentru pedagogii mai noi, care nu au fost la Centru de la început, această întâlnire a fost foarte încurajatoare. Ei au putut vedea pentru ce lucrează și cum va arăta munca lor în viitor. Această experiență le-a dat forțe noi și i-a ajutat să vadă cum eforturile lor vor fii răsplătite într-o zi! “Lucrez la Diaconia de 5 ani și îmi face plăcere să mă ocup de acești copii nevoiași. În fiecare zi facem teme împreună, învățăm lucruri noi și ne străduim să ajungem acolo unde ne-am propus: la sfârșitul fiecărui an școlar cu note bune pentru a putea trece în clasa următoare. citeste mai mult…
După trei luni de iarnă grea ne pregătim, în sfârșit, să întâmpinăm primăvara. Și ce mod mai bun de a face asta decât cu mărțișoare colorate pe care le dăruim prietenilor și celor dragi. Îmi aduc aminte, ca și copil, cum abia așteptam să merg la școală de 1 martie ca să primesc mărțișoare de la colegi. Cu cât aveam mai multe cu atât bucuria era mai mare, le duceam acasă și le păstram pe toate într-o cutie specială. Și sunt convinsă că orice copil așteaptă cu nerăbdare ziua Mărțișorului. Fie că e vorba de o fetiță ce vrea să poarte cu mândrie mărțișorul preferat în piept sau un băiețel care se gândește emoționat la fata pe care o place și căreia îi va dărui mărțișorul cumpărat de mama și un buchețel de ghiocei. Fiecare copil vede această zi ca fiind o ocazie specială. Și așa ar trebui să fie. Pentru fiecare copil în parte indiferent de situația financiară sau statutul social. Însă o zi specială nu inseamnă pentru toți acelaș lucru. Da, pentru unii înseamnă să primească un mărțișor sau să dăruiască unul. Dar pentru alții o zi specială poate fi o zi în care au ce mânca, sau ziua în care primesc o geacă groasă care în sfârșit le ține de frig. citeste mai mult…
Educația este răspunsul. Dar care este întrebarea? De fapt sunt mai multe întrebări. Întrebări pe care copiii nevoiași le au. Ei se întreabă de ce sunt săraci? De ce părinții lor nu găsesc un loc de muncă? Răspunsul este lipsa educației. Ei se întreabă dacă viitorul lor va fii la fel de lipsit de speranță cum este prezentul. Răspunsul este simplu: cu ajutorul educației viitorul lor nu trebuie să fie cenușiu! Dar cum să primească o educație dacă părinții lor nu-și permit să-i trimită la școală? Pentru că nu-i pot ajuta cu temele și nici nu le pot cumpăra rechizitele de care au nevoie. Câteodată nu le pot pune nici pachet cu mâncare la școală și hainele lor sunt așa vechi. De aceea de multe ori, în loc să-i vezi pe acești copii, pentru care singura speranță este educația, că merg la școală, stau pe străzi și își pierd vremea. Nu e vina lor! Ei nu realizează încă ce mult contează școala. Ei nu știu că dacă pierd vremea acum, mai târziu vor regreta. Și nici părinții nu pot fii învinuiți întotdeauna. Unii dintre ei i-ar trimite cu mare drag la clasă dacă ar putea să-i ajute apoi cu temele sau măcar să-i trimită cu rechizitele de care au nevoie. Este trist! Este un ciclu trist de sărăcie generată de lipsa educației și acest status quo nu pare să fie ușor de schimbat. Pentru a vedea schimbare trebuie mai întâi să existe implicare din partea celor care observă problema și decid să nu o ignore. Asociația noastră luptă împotriva sărăciei prin Educație. Centrul de Zi primește zilnic aproximativ 100 de copii. Aceștia vin aici să-și facă temele, să mănânce o masă de prânz și să participe la diferite activități pentru dezvoltarea lor personală. Investim în acești copii pentru ca viitorul lor să fie unul cu perspective mai bune! Ce mai aștepți? Implică-te! Ajută-ne să-i putem ține pe acești copii în școală. Fii speranța de viitor pe care ei nu o au încă! citeste mai mult…
Iarna a pus stăpânire peste oraș mult mai agresiv decât ne așteptam. Troienele de zăpadă acoperă totul iar gerul cumplit ne sugerează că este mai bine să rămânem în casele noastre la căldură. Există, însă, sute de familii pentru care în case este la fel de frig ca și afară. În aceste zile înghețate mulți copii stau în pat acoperiți cu pături dârdâind de frig. Părinții lor nu au cu ce să facă focul așa că speră și se roagă ca micuții lor să nu se îmbolnăvească. Este îngrozitor să știi că nici măcar în căminul lor nu pot găsi căldura de care au atâta nevoie după ce vin înghețați de la școală. Aceste familii au nevoie disperată de lemne pentru foc și unii au nevoie chiar și de sobe. La aceste temperaturi scăzute cu mult sub minus, pentru multe familii se pune problema supraviețuirii. Vor reuși ei să treacă peste această iarnă cumplită? Vor reuși copiii să îndure atâta frig fără a se îmbolnăvi? Situația lor este disperată și nu poate continua așa, iarna este abia la jumătate. Cine le garantează acestor nevoiași că vor mai putea supraviețui încă două luni? Asociația Diaconia vrea să scoată unele dintre aceste familii din situația disperată în care se află. Dar pentru asta avem nevoie de ajutor și susținere din partea ta! Donează pentru ca noi să putem cumpăra lemne și sobe. Pentru unele familii o sobă și niște lemne de foc pot face o diferență uriașă. Să nu lăsăm sute de copii să se chinuie cu frigul și înghețul pe parcursul întregii ierni. Ajută-ne să punem capăt frigului în casele lor.
Sorin este un băiat simpatic și vesel în ciuda circumstanțelor nefavoriabile din viața lui. Pe timp de iarnă stă în pat acoperit de pături și colorează cu creioanele primite de la un vecin. Bunica și străbunica lui au grijă de el și îl cresc deoarece mama și tatăl lui l-au părăsit încă de când era un bebeluș. Până acum viața băiatului a fost una plăcută. Se simte iubit și întotdeauna are ceva de mâncat când i se face foame. Îi place să numere și bunica lui, Elena, crede că are înclinații spre matematică. Dar Sorin nu poate număra decât cu degetele de la mâna dreaptă. Deoarece s-a născut așa, el nu vede acest lucru ca fiind o piedică. Dar cele două femei, care au grijă, de el știu că mâna lui nedezvoltată va fii un mare impediment odată ce va începe grădinița. Este trist să vezi un băiat așa isteț și vesel și să știi că, odată ce va face parte dintr-un colectiv, problema lui fizică îi va îngreuna dezvoltarea. Bunica și străbunica lui au făcut tot ce au putut. Dar din păcate eforturile lor nu pot schimba situația băiatului. Elena l-a dus la doctor și acolo a aflat că printr-o operație mâna lui Sorin poate fi normală deoarece sub piele sunt degete. Dar costul acestei operații depășește cu mult posibilitățile financiare ale celor două femei. Ele s-au resemnat și încearcă să-i arate lui Sorin dragoste și să-l învețe că nu e diferit de ceilalți copii, este la fel de valoros și frumos. Și acum băiatul le
Ca la fiecare sfârșit de an am organizat o serbare pentru a ne bucura împreună de încheierea unei alte etape din viața noastră și a Centrului. Copiii din fiecare grupă au pregătit un mic program (cântece, piese de teatru și poezii) iar pentru noi a fost un adevărat spectacol să-i admirăm pe acești elevi pe care îi ajutăm în fiecare zi să devină mai buni. Aceste serbări sunt un moment perfect în care putem vedea rezultatele obținute de-a lungul anilor. Talentul cultivat, încrederea în sine și originalitatea puse în acțiune pe scenă ne-au demonstrat că munca noastră din ultimul an dă rezultate. “Sunt pedagogul unei grupe de 10 copii cu vârstele cuprinse între 8 și 12 ani și niciodată nu am fost mai mândră de ei decât la serbarea de Crăciun unde au pus în scenă povestea nașterii Mântuitorului. Nu este prima oară când copiii din Centru pregătesc o piesă de teatru ca aceasta dar pentru mine anul acesta a fost diferit. I-am privit altfel pe acești copii pe care îi știu încă de când aveau 4, 5 ani. Încrederea cu care s-au prezentat în fața tuturor, fețele lor zâmbitoare și relaxate din timpul piesei mi-au arătat că nu le este frică și nu sunt stresați să stea pe o scenă și să ne arate ce știu să facă. Am fost profund mișcată și de dragostea și aprecierea pe care ei ne-au arătat-o nouă, pedagogilor. Niciodată nu am considerat că munca pe care o fac este degeaba și la această serbare copiii mi-au cpnfirmat că toată investiția făcută în viața și viitorul lor s-a meritat și se merită în continuare. Este o plăcere să lucrezi cu astfel de copii și nu aș da locul meu de muncă pentru nimic altceva. Pentru că în acest loc simt că fac o diferență. Aici întâlnesc copii săraci, nesiguri și temători și am șansa să-i transform în tineri veseli care au stimă de sine și un scop în viață!” Emma, pedagog Centrul Educațional Diaconia. Anul acesta însă, am ales să facem ceva diferit față de serbările din trecut. În loc să-i chemăm pe părinți și copii la aceeași serbare, am organizat două evenimente diferite pentru fiecare. Copiii au avut șansa de a petrece între ei și s-au distrat de minune. Părinții la rândul lor au petrecut două ore minunate alături de pedagogii noștri. Scopul serbării cu părinții a fost să le putem arăta ce copii minunați au și să-i încurajăm să investească mai mult în educația și viitorul lor. Le-am vorbit despre cât suntem de mândrii de elevii noștri și cum și ei ar trebui să simtă la fel. Chiar dacă aceste familii provin din medii dezavantajate unde a avea succes educațional este ceva rar, părinții nu ar trebui să se resemneze cu asta ci ar trebui să lupte cu tot ce au pentru ca fii și fiicele lor să rupă acest ciclu de sărăcie și, prin educație, să poată obține mai mult de la viață. Putem spune că și această serbare a fost un succes deoarece am putut vedea pe fața părinților cum răsare speranța că într-o zi copiii lor vor avea o viață mai bună și mai fericită.
Un an nou! 365 de oportunități noi de a face bine! Asociația Diaconia se va folosi de fiecare zi în parte pentru a pune un zâmbet pe fața unui copil nevoiaș și pentru a aduce speranță în casa unei familii necăjite. Nu vom irosi timpul și nu vom da înapoi în fața obstacolelor ce ne pot apărea în cale. Pentru că misiunea noastră este să ajutăm, să dăruim și să fim un sprijin pentru cei defavorizați! Și nimic nu ne va putea opri de la a exploata fiecare oportunitate de a face bine! Mulțumim tuturor celor care în cursul anului 2016 ne-au sprijinit! Cu ajutorul vostru am reușit să facem mult mai mult decât am fi reușit singuri. Ne-am dezvoltat activitățile și ne-am extins proiectele datorită vouă. Sute de oameni au primit donații în alimente, îmbrăcăminte, materiale de construcții sau ajutor medical și vă mulțumim pentru că ați făcut toate acestea posibile! Însă nu ne putem opri aici! Ne așteaptă un an nou și sute de familii care au nevoie de ajutorul nostru. Cei 100 de copii înscriși în Centrul Educațional vor trebui primiți, hrăniți și ajutați la teme în fiecare zi. Munca noastră nu poate înceta! Vom continua să ajutăm și să cerem ajutorul vostru! Vom continua să ne întindem către cei nevoiași și sperăm că la fel veți face și voi! Eforturile noastre cer dedicare și perseverență. Nu întotdeauna vedem rezultate imediat. Pentru multe familii procesul către o viață mai decentă și mai prosperă este lung și anevoios. De multe ori investim câțiva ani într-o familia pentru a putea vedea o schimbare adevărată. Dar nu ne descurajăm. Știm că, în ciuda faptului că procesul de schimbare este îndelungat și uneori dificil, la sfârșit rezultatele sunt minunate! Viețile celor ajutați nu vor mai fi niciodată la fel!
Cu toții avem dorințe. Copii sau adulți, femei sau bărbați mereu ne dorim ceva și ce timp este mai potrivit decât Crăciunul pentru a vedea aceste dorințe împlinite? Ca și copil e simplu, îi scrii lui Moș Crăciun și mai mult ca sigur, mami și tati vor face tot posibilul ca Moșul să-ți aducă darul mult așteptat. Cu vârsta, lucruile se complică și totuși, în preajma Sărbătorilor, ne umplem inimile cu speranță, știind că familia noastră, iubiții noștri, prietenii, se gândesc la noi și ne vor dărui cadouri ce ne vor umple de bucurie. Însă odată cu trecerea timpului realizăm că nu lucrurile materiale sunt cele care ne aduc cea mai mare fericire. Un telefon nou, o haină frumoasă sau o bijuterie prețioasă ne vor bucura până când vedem un alt lucru pe care ni-l dorim. Așa că dorințele noastre cresc și începem să ne dorim lucruri spirituale, fericire poate, sănătate, prieteni adevărați care să fie lângă noi la nevoie, iubire. Acestea nu ne pot fi dăruite de Sărbători, dar le putem avea dacă le dăruim și noi la rândul nostru celor din jur. Putem dărui fericire, prietenie și dragoste celor apropiați și cu siguranță le vom primi înapoi. Dar cum rămâne cu cei care nu pot dărui fericire? Cei a căror prietenie nu o vrea nimeni? Oameni a căror dragoste nu este apreciată și nici dorită de ceilalți? Pentru ei Crăciunul este un timp trist. Pentru că nu au cu cine să împartă bucuria Sărbătorilor, dar mai rău, nu au nici ce să împartă între ei. Sunt atâtea familii care în seara de Ajun se vor aduna în jurul unei mese goale. Copiilor nu le va sta capul la jucăriile colorate pe care și le doresc. Nu! Ei își vor dori altceva, își vor dori să aibă un altfel de Crăciun. Își vor dori să se așeze în jurul unei mese pe care să fie mâncare. Își vor dori să poată mânca până se satură și să meargă la culcare fără acea senzație de foame în stomac. Când acești copii scriu scrisori către Moș Crăciun ei nu cer jucăriile cele mai scumpe și frumoase. Așa ar fi normal! Toți copiii ar trebui să poată să-și dorească jucării și gadget-uri. Dar lucrând cu copiii neviași ai comunității, am descoperit că pentru acești copii, a visa la lucruri scumpe este un lux pe care nu și-l permit. În scrisorile lor către Moș scriu despre cât de mult își doresc să poată petrece Crăciunul în jurul unei mese pe care să fie destulă mâncare pentru toată familia și nimeni să nu mai fie flămând. Din păcate, părinții acestor copii își doresc același lucru. Ei nu-și pot permite să pună pe masă foarte mult în seara de Ajun. Din cauză că e iarnă și e frig, majoritatea banilor merg pe căldură. Puținii bani rămași trebuie folosiți pentru a acoperi toate cheluielile casei și din aceste motive seara de Ajun este de cele mai multe ori, ca orice altă seară obișnuită de iarnă în care puțina mâncare este împărțită, iar apoi fiecare merge la culcare cu foamea încă domnind in stomacurile lor. Cu ajutorul tău putem schimba seara de Ajun pentru unele dintre aceste familii! Împreună putem aduce veselie și speranță în această seară magică în care orice copil ar trebui să se bucure. Nu sta indiferent, dăruiește fericire și celor care nu-ți pot dărui nimic în schimb!
Când mama Elenei a murit, acum doi ani, aceasta nici nu bănuia că problemele ei abia atunci începeau. A trece peste pierderea mamei este foarte greu. Dar atunci când tatăl i-a părăsit pe cei 4 frați și le-a luat și actele de identitate, Elena a rămas singurul sprijin al familiei. Împreună cu cei trei frați mai mici și fiica ei, Elena a trebuit să supraviețuiască nenorocirii ce s-a abătut asupra lor. Din cauza lipsei actelor de identitate, minorii nu pot primi alocația iar Elena și Rareș (fratele ei care este major) nu-și pot găsi un loc de muncă stabil. Din cauza faptului că locuința unde trăiau nu era a lor, cei patru frați au fost nevoiți să plece din casa în care au crescut și să trăiască pe străzi. Micuța Raluca avea doar 10 luni pe atunci însă nimănui nu părea să-i pese de faptul că își petrecea nopțile în frig. După 4 ani de rătăcire pe străzile orașului au găsit, în sfârșit, vara trecută, un adăpost în curtea unei familii care le-a pus la dispoziție o șură. Familia aceasta trăiește într-o casă mică, au o cameră și o bucătărie. I-ar fi primit cu drag pe Elena și frații ei în casa lor dar ei deja sunt 11 persoane în micuța locuință. Însă în bunătatea lor o iau pe Raluca în casă pentru a putea dormi la căldură ier cei patru frați împart șura. Pe timp de vară le-a fost bine. Dar acum că iarna a sosit situația lor nu mai este la fel de bună. Ei au nevoie de o locuință sigură care să-i protejeze de frig și de îngheț. Pentru 4 ani Elena împreună cu frații ei și Raluca au rămas uniți și au supraviețuit tuturor dificultăților prin care au trecut. Dragostea și unitatea lor i-a ajutat să reziste în condițiile cele mai nefavorabile dar acum vrem să-i ajutăm. După atâta suferință și lipsuri am dori să le oferim o cale de ieșire din această situație grea. Cu ajutorul tău le-am putea zidi o casă și i-am putea ajuta să-și refacă actele de identitate. Raluca, fiica Elenei, are dreptul să crească într-o casă unde să aibă un pat și o masă unde să mănânce și să-și facă temele. Dăruiește un cadou frumos acestei familii de Sărbători, participă la zidirea visului lor: o casă unde să poată locui!
Familia Țicu locuia într-o căsuță mică unde trăiau fericiți o viață decentă și liniștită. Dar toate acestea au luat sfârșit când în februarie, anul acesta, casa lor a ars din temelii. Deoarece nu aveau apă curentă în casă, Maria, doamna Țicu trebuia să meargă periodic să aducă apă în găleți. În ziua cu pricina Pavel, tatăl copiilor, era la muncă iar fiica cea mare, Florina la școală. Maria a lăsat-o pe Sabina cu o vecină și s-a dus să aducă apă. Deoarece era iarnă și era frig, ea a lăsat focul în sobă să ardă fără să-i treacă prin cap că ceva rău s-ar putea întâmpla. Când se întorcea spre casă a văzut fumul negru ridicându-se spre cer dar nu a înțeles ce se întâmpla până când a fost prea târziu și nu se mai putea face nimic. Din cauza șocului, Maria a uitat că iși lăsase fiica, pe Sabina, cu o vecină și în disperare a început să fugă spre flăcări strigând numele fetiței. Un vecin însă a reușit s-o oprească și să o liniștească amintindu-i că fata era în siguranță. Nimic din casă nu a mai putu fi salvat. Întreaga familie a rămas doar cu hainele de pe ei și cu sufletele pline de bucurie pentru că nu au pățit nimic. Familia trebuia să o ia de la capăt. Pavel își petrecea zilele la muncă iar nopțile mergea să caute orice materiale care l-ar fi putu ajuta să construiască un adăpost pentru familia lui. Cu timpul au reușit să-și construiască un fel de cameră unde să doarmă dar aceasta nu îi protejează prea mult de frigul de afară. O sobă veche încearcă din răsputeri să încălzească încăperea dar nu reușește. Florina vine acum la Centrul Educațional pentru a-și face temele și a învăța. Maria este foarte mulțumitoare pentru ajutorul pe care îl oferim fiicei ei. Acești părinți au făcut tot ce au putu pentru a le oferi copiilor o viață protejată și decentă. dar este timpul ca noi să intervenim. Dorim să ajutăm această familie să-și construiască o casă unde să poată trăi fericiți așa cum trăiau înainte ca prima lor locuință să ardă.
Multe familii din Brașov și împrejurimi sunt condamnați să-și petreacă iarna în frig pentru că nu-și permit să cumpere lemnele de care au nevoie pentru a se încălzi. Pentru unii e chiar mai rău: nu au nici măcar o sobă sau dacă au una este stricată și umple casa de fum de fiecare dată când este folosită. Asociația noastră a organizat o campanie prin care strângem fonduri pentru a cumpăra sobe și lemne pentru aceste familii nevoiașe. Ajută-ne să le oferim posibilitatea de a avea căldură în case și de a nu fi expuși riscului de a se îmbolnăvi din cauza frigului iernii.
Iată sumele necesare pentru a ajuta aceste familii în nevoie
200 RON - un palet de lemne pentru încălzirea unei case timp de o lună
600 RON - 3 paleti de lemne pentru încălzirea unei case pe tot timpul iernii
800 RON - o sobă care va aduce căldură în casa unei familii nevoiașe
1400 RON - o sobă și 3 paleti de lemne care vor alunga frigul din casa unei familii pe tot parcursul iernii
Iernile geroase pe care le avem aici în Brașov și în împrejurimi nu sunt așteptate cu entuziasm și bucurie de familiile a căror case nu au nici un sistem de încălzire. Frigul care se strecoară neîndurător odată cu venirea iernii va cauza o problemă permanentă pentru următoarele câteva luni în căminele celor nevoiași. Această problemă a lipsei de căldură în casele celor defavorizați crește în fiecare an. Asociația noastră face tot ce poate pentru a asigura cât mai multe sobe acestor familii dar pentru a le putea folosi ei au nevoie de lemne. Poate că pare puțin greu de crezut că o familie nu-și poate permite să cumpere un palet de lemne odată pe lună pentru a-și asigura căldura în case. Dar majoritatea acestor familii abia au resursele necesare pentru a-și cumpăra ceva de mâncare în fiecare zi. Diana este o mamă singură cu doi copii. Mihai și Ionela merg la școală amândoi și când i-am întrebat dacă le place școala ne-au spus că iubesc să meargă acolo deoarece caloriferele sunt mereu calde și se pot încălzi și ei. Soba pe care le-am dăruit-o anul trecut stă uitată și tăcută într-un colț pentru că Diana nu are bani de lemne. Tânăra mamă lucrează ca femeie de serviciu într-o școală. Puținii bani câștigați le asigură copiilor ei mâncare în fiecare zi. Chiar dacă Diana se străduiește din greu să facă niște economii, banii strânși nu sunt îndeajuns pentru a putea cumpăra un palet de lemne odată pe lună. Copiii sunt astfel nevoiți să-și facă temele într-o încăpere care se răcește pe zi ce trece și riscul de a se îmbolnăvi crește treptat.
Atunci când ne gândim la iarnă majoritatea gândurilor noastre se îndreaptă spre Sărbători, zăpada albă și pufoasă, serile friguroase petrecute la căldură cu o cană de ceai fierbinte sau zilele însorite la săniuș cu prietenii. Nu ne gândim la faptul că am putea suferi de frig în casele noastre sau că nu vom avea cu ce să ne hrănim. Însă multe familii din Brașov și din împrejurimi încep deja să se frământe cu problemele pe care știu că iarna le va aduce. Toamna aurie abia a început dar singurul lucru pe care aceste familii îl simt este vremea care se răcește și care prevestește faptul că în curând cea mai mare parte a venitului lor se va duce spre încălzirea caselor. Banii puțini rămași, de cele mai multe ori, nu sunt destui pentru a le asigura copiilor trei mese sănătoase pe zi. În fiecare an pe timpul iernii sute de familii din Brașov și din împrejurimi se frământă cu lipsa mâncării și amenințarea foamei.
Ne este frică să arătăm compasiune? Ne temem de faptul că dacă lăsăm aceste emoții să ne cuprindă vom fi dezamăgiți de durerea și nevoile din lume și ne vom simți descurajați pentru că nu putem ajuta mai mult? Ne este frică oare că ajutorul și compasiunea noastră nu vor schimba nimic? Dar copilașul care nu-și poate face temele pentru că nu are bani să-și cumpere un caiet, oare el va considera ajutorul tău la fel de inutil?
De ce oare alegem să ignorăm nevoile acestor oameni și trecem mai departe prin viață de parcă aceștia nici nu ar exista? Realitatea crudă, însă, este că acești oameni există și mai mult, sunt parte din comunitatea noastră. Nu-i vedem pentru că trăiesc în locuri marginalizate și chiar și atunci când sunt printre noi, la școală sau la muncă nu le observăm suferința pentru nu suntem obișnuiți să fim sensibili la astfel de lucruri.
Meserie…cu toții avem una. Carieră? Este o țintă pe care majoritatea o urmărim fără probleme. Viitor asigurat de educație: ceva normal pentru noi toți.
Dar ceea ce este normal pentru noi poate fi total anormal pentru alții. A trăi într-o familie defavorizată social înseamnă mult mai mult decât a nu avea de mâncare. Înseamnă a nu avea oportunitatea de a considera ca fiind normal să obții o educație, să înveți o meserie și să-ți faci o carieră.
Alina are 12 ani și de un an de zile se frământă cu o întrebare: ce e mai bine pentru ea și familia ei? Să continue să meargă la școală și să învețe sau să renunțe la educație și să o ajute pe mama ei cu munca. Pe moment a doua soluție pare a fi mai bună. Dacă Alina stă acasă și are grijă de frățiorii ei mai mici, Costel și Dan, atunci mama poate merge la muncă și ei ar avea de mâncare în fiecare zi. Dar dacă abandonează școala acum ea va fi condamnată la un viitor fără speranță. Datorită faptului că vine la Diaconia ea are mari șanse de a face decizia corectă și de a-și continua educația. Noi îi ajutăm familia cu alimente și alte produse necesare și îi asigurăm Alinei suportul de care are nevoie pentru a învăța cât mai bine. Pentru a o ajuta și mai mult, în această vară am invitat-o la săptămânile de ateliere profesionale. Aici ea are ocazia să învețe o meserie care s-o ajute să se angajeze mai târziu când va crește mare.
Orlando Un eveniment tragic. Peste o sută de oameni afectați, morți și răniți. Lumea își îndreaptă atenția către această întâmplare și suferă împreună cu rudele și prietenii celor pierduți. Franța și Belgia Cu nici un an în urmă întreaga omenire a plâns împreună cu Orașul Luminilor atunci când, în atacul terorist, au fost uciși 130 de oameni și alți 368 au fost răniți. Tragedia aceasta a zguduit întreaga Europă. Iar apoi a urmat atacul de la Bruxelles, care a lăsat sute de copii orfani și părinți neconsolați care și-au pierdut fii și fiicele, oameni care în acea zi și-au văzut prieteni dragi pentru ultima oară. Siria Deja de ani de zile întreg Pămânul urmărește cu încordare dezastrul ce pare să nu se mai sfârșească în această țară năpăstuită de război, foamete și radicaliști religioși a căror cruzime nu cunoaște margini. Europa primește refugiații cu brațele deschise și le oferă posibilitatea de a-și crea o viață nouă fără frica și groaza războiului. Nepal Cu un an în urmă lumea plângea împreună cu victimele cutremurului din Nepal care a ruinat atâtea vieți. Această catastrofă a distrus viețile a mii de oameni care au pierdut tot: familie, prieteni, casă, viitor. Ajutoarele însă nu au întârziat prea mult și întreaga lume, într-un gest de solidaritate au participat la remedierea tragediilor provocate de cutremur.
În fața tuturor acestor tragedii nu rămâne decât să ne întrebăm: Cu ce putem ajuta?
Această clasă este formată din primii elevi pe care Centrul Educațional i-a avut cu ani în urmă. Acești tineri au crescut de mici cu noi, sunt intr-un fel copiii nostri. Am râs, am plâns împreună, ne-am bucurat de rezultate frumoase și ne-am ajutat unii pe alții să trecem peste obstacolele care ne stăteau în cale. Acum sunt adolescenti si nu mai au nevoie de ajutorul nostru la teme dar ei acum ne consideră prietenii lor. Vin cu drag la Centru și petrec cateva seri pe săptămână cu pedagogii care nu cu mult timp în urmă i-au învățat să scrie și să citească. Pentru tineri ca aceștia merită să investim mai departe în copiii!
Crosul pe care Centrul Educațional Diaconia îl organizează anual este un eveniment costisitor care necesită mult timp de pregătire, energie și resurse. Anul acesta am fost foarte norocoși să-i avem alături pe angajații companiei Carmeuse care ne-au susținut, ne-au ajutat și i-au adus chiar și pe copiii lor să participe la Cros. Dragi prieteni, vă mulțumim pentru implicarea voastră care ne-a ajutat să organizăm un eveniment așa frumos.
Adrian are 13 ani și este pasionat de sport. Este în clasa a 7-a și ora lui preferată este cea de educație fizică. Profesoara lui este uimită de talentul pe care-l dovedește la basket și fotbal dar ceea ce-l face pe Adrian să se simtă cu adevărat fericit este atunci când aleargă. Iubește să alerge la ora de sport, aleargă în parc cu prietenii, îi place să alerge chiar și după autobuz. Alergatul îl face să se simtă liber, este ca și cum se eliberează de realitate și lasă în urmă orice problemă în timp ce fuge cu o viteză care uneori îi dă senzația că zboară. Această pasiune și-a descoperit-o acum doi ani la crosul de Ziua Copilului organizat de Diaconia. Pe atunci nu știa ce înseamnă să te desprinzi de asfalt cu pași repezi în timp ce inima îți bate să-ți spargă pieptul de emoție și adrenalină. Nu știa ce înseamnă satisfacția de a lăsa totul în urmă și a urmări un singur scop: linia de sosire, premiul cel mare! Dar după acel cros Adrian a devenit dependent de alergat. A început să se antreneze dar îi era foarte greu să alerge în vechea pereche de papuci de sport pe care îi primise deja uzați. Pedagogul său de la Centru, Ionel, i-a dăruit o pereche nouă de adidași iar acesta a fost începutul dedicării necondiționate a lui Adrian. A început să se antreneze cu o ambiție și un entuziasm care i-au mirat chiar și pe prietenii lui. Alerga în fiecare zi și dacă programul lui era prea încărcat, se trezea cu o oră mai devreme pentru o cursă scurtă în parcul de lângă bloc. Ținta lui era să devină din ce în ce ma bun pentru a putea câștiga crosul de anul următor.
Săptămâna trecută am încheiat a patra ediție a proiectului Build4Tomorrow în parteneriat cu Fundația Vodafone. Și de această dată construcția caselor a fost un succes. Cei 400 de voluntari Vodafone care ne-au ajutat să construim locuințele au fost foarte încântați să participe la acest proiect și astfel să ofere un viitor mai bun celor 10 copii care aparțin familiilor. De-a lungul a 5 zile am avut 3 serii de voluntari Vodafone care au lucrat pe brânci ca la finele săptămânii, cheile caselor să fie predate proprietarilor. Vremea nu ne-a trădat și soarele ne-a încălzit poate puțin mai tare decât era nevoie dar, decât ploaie și noroi, am preferat să profităm de avantaj.
Fundatia Vodafone Romania in parteneriat cu Asociatia Diaconia Ajutor International in anii 2011 si 2012 au construit opt locuinte sociale in comuna Cristian judetul Brasov. Minicartierul astazi este complet locuit si gazduieste opt familii dintre care 15 adulti si 14 copii. citeste mai mult…
AJOFMde mixtvro Au situaţii materiale precare, dar acum li se întinde o mână de ajutor! Este vorba de 20 de tineri, care nu sunt în sistemul de învăţământ şi îşi caută un loc de muncă. Asociaţia Diaconia şi Ajofm Braşov au semnat în premieră un parteneriat, prin care vin în sprijinul acestor persoane defavorizate. citeste mai mult…
Peste 300 de voluntari construiesc în această săptămână patru case în localitatea Cristian, pentru patru familii nevoiaşe din Braşov susţinute de Asociaţia Diaconia Ajutor Internaţional. Totul în cadrul unui proiect finanţat de Fundaţia Vodafone România, care a extins practic programul început în 2012. Valoarea proiectului este de 110.000 de euro. Este pentru al doilea an când peste 300 de voluntari, din Braşov, Bucureşti şi Ploieşti, vor construi, în doar 5 zile, patru locuinţe la Cristian, în cadrul proiectului „Built for Tomorow”, finanţat de Fundaţia Vodafone România. citeste mai mult…
Peste 300 de angajati ai Vodafone Romania vor construi 4 case in localitatea Cristian din judetul Brasov
Cele 4 case vor fi construite in saptamana 23-27 septembrie 2013, in localitatea Cristian, judetul Brasov
Beneficiarii sunt 4 familii defavorizate, sustinute de Asociatia Diaconia Ajutor International
Valoarea proiectului finantat de Fundatia Vodafone Romania este de 110.000 Euro
Bucuresti, 24 septembrie 2013 – In perioada 23-27 septembrie, 300 angajati ai Vodafone Romania vor participa ca voluntari intr-un proiect de constructie de case pentru 4 familii defavorizate. Proiectul este realizat de Fundatia Vodafone Romania in parteneriat cu Asociatia Diaconia Ajutor International, in localitatea Cristian din judetul Brasov, iar beneficiarii sunt 4 familii cu copii, lipsite de orice posibilitate de a avea o locuinta. „Anul acesta, extindem programul de constructie de case inceput in 2012, in localitatea Cristian, judetul Brasov, alaturi de Asociatia Diaconia. Impreuna cu 300 de voluntari, angajati Vodafone, vom construi alte 4 case pentru 4 familii cu copii care nu isi pot permite costul unei chirii lunare, si cu atat mai mult costul unei locuinte. Pentru noi, este deja o traditie sa sustinem, in fiecare an, constructia de case sociale. Ne bucuram ca, pana in prezent, 178 de familii au primit o locuinta datorita proiectelor finantate de Fundatia Vodafone, iar peste 2000 de angajati au mers pe santier ca voluntari” a spus Florina Tanase, Director, Legal & External Affairs si membru in Board-ul Fundatiei Vodafone Romania.citeste mai mult…
Asociatia Diaconia a demarat campania 2% 2013 prin care fiecare cetatean poate dona2% din impozitul pe salariu care i-a fost retinut de catre statul roman in anul 2012. Directioneaza si tu cei 2% din impozitul pe salariu care lai platit anul trecut la bugetul de stat si sustii Centrul Educational Diaconia. De ce asociatia Diaconia? Pentru ca suntem cea mai activa asociatie umanitara din judet. citeste mai mult…
In luna Ianuarie 2013 impreuna cu partenerii nostrii de la sc Maresi Foodbroker, Fundatia Mama Ileana si Tymbark Maspex Romania care au donat diverse produse alimentare am reusit sa demaram Campania de alimente. Scopul acestei campanii a fost de a ajuta cu cate un pachet de alimente de baza cele 162 de familii defavorizate din asistenta noastra. Dorim pe aceasta cale sa multumim in numele beneficiarilor nostrii tuturor sponsorilor si partenerilor nostrii care de-a lungul anilor au sustinut campanii de acest fel.
Echipa Diaconia va doreste din suflet Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi, Un An Nou mai bun decat acesta care trece si pe toate planurile sa aveti cat mai multe realizari si nu in ultimul rand, multa sanatate, ca-i mai buna decat toate! Fiti binecuvantati in tot ceea ce faceti! Cu mult drag, noi! ♥
Desi am intampinat dificultati mari anul acesta din cauza secetei in ceea ce priveste agricultura noi Asociatia Diaconia continuam si anul acesta Campania 2112 “pentru Brasov”. Tinta campaniei este de a sustine cele 300 de familii defavorizate pe care le avem in asistenta, cu cartofi, faina si malai incercand astfel sa usuram greutatile iernii prin care beneficiarii nostri tocmai vor intra.
Camara de iarna 2012(207 fotografii) pe facebook Am avut 7 tone de cartofi, 1200 kg de faina si 550 kg de vinete...dar intr-o zi o echipa de 50 de voluntari de la ING Bank din Bucuresti, au sortat cartofii pe 4 categorii, au pus faina in 562 de pungi si copt vinetele apoi puse in pungute. Toate acestea pentru beneficiarii nostri, multumim mult echipei ING, Andreea Koster si Adi Magda pentru organizarea acestui eveniment. Apoi duminica, 23 sept, ne-am intalnit la sediul nostru, unde impreuna cu o parte din copilasii nostri, am facut diverse creativitati si astfel ne-am cunoscut mai bine, a fost un timp foarte fain, iar la sfarsit au fost inmanate diplome, si o mica atentie din partea noastra pentru munca depusa si zambetele aduse pe fetele copiilor. Sunteti tari, va asteptam si la anu'...la cules de porumb! Mai multe poze putezi viziona pe contul nostru de Facebook http://www.facebook.com/media/set/?set=a.484149241609013.114475.113711148652826&type=1
In parteneriat cu Fundatia Vodafone Romania si Charity Works Romania, sub indrumarea Habitat for Humanity Beius am construit la Cristian, jud. Brasov, 4 locuinte sociale pentru 4 familii aflate in dificultate. Proiectul Build 4 Tomorrow s-a desfasurat pe parcursul a 17 zile efective de munca in care au fost implicati aprox. 300 voluntari ai Fundatiei Vodafone Romania. Dupa ce au fost turnate fundatiile caselor a mai fost nevoie doar de 6 zile de lucru cu voluntarii pentru a finaliza constructiile. Alaturi de voluntari au lucrat si cele 4 familii care au beneficiat de o locuinta. Investitia totala a acestui proiect este de 120.000 euro din care Fundatia Vodafone Romania a oferit 80.000 de euro iar Asociatia Diaconia Ajutor International 40.000 de euro. Santierul de la Cristian a insemnat o experienta de neuitat. Am avut ocazia sa cunoastem oameni minunati si sa legam numeroase relatii. Acolo am fost coplesiti de sentimente de bucurie de nedescris si am vazut 4 familii implinite si gata de un nou inceput.
Asociatia Diaconia a demarat campania 2% prin care fiecare cetatean poate dona2% din impozitul pe salariu care i-a fost retinut de catre statul roman in anul 2011. Directioneaza si tu cei 2% din impozitul pe salariu care lai platit anul trecut la bugetul de stat si sustii Centrul Educational Diaconia. De ce asociatia Diaconia? Pentru ca suntem cea mai activa asociatie umanitara din judet.
Lucram direct cu peste 100 copii lunar din zona Carierei Bartolomeu prin programul gratuit de afterschool la sediul asociatiei unde 6 pedagogi calificati sunt gata sa ajute fiecare copil.
Avem in asistenta peste 200 de copii impreuna cu familiile lor care lunar sunt sustinuti prin serviciile de asistenta sociala si ajutor cu alimente, imbracaminte, materiale constructii, sobe, lemne de foc etc.
Avem in derulare peste 50 de proiecte in situatie de criza ( proiecte medicale, constructie sau renovare) care trebuie finalizate cat mai urgent.
Vino la sediul asociatiei de pe strada Carierei 65 Brasov intre orele 8.00 - 16.00 sa te convingi singur. CUM TREBUIE SA PROCEDEZI ? a) Completează formularul 230 ( descarca formularul de aici); b) Depune-l chiar tu pâna în data de 15 Mai 2012 într-una dinurnele AsociațieiDiaconia Ajutor Internațional aflate în principalele centre comerciale din Brasov c) Trimite-l prin poștă la administrația financiară de care aparții. d) Depune-l la sediul asociatiei de pe strada carierei 65 Brasov. De ce? 1. Pentru ca nu te costa nimic ! 2. Contribui la diminuarea problemelor sociale din comunitate 3. Te implici direct in educarea copiilor defavorizatiOSTĂ NIMIC ! ÎMPREUNĂ ÎNVINGEM SĂRĂCIA PRIN EDUCAȚIE !
Asociatia Diaconia Ajutor International este o organizatie umanitar - crestina care acorda asistenta copiilor, familiilor sau persoanelor aflate in dificultate indiferent de etnie sau religie. Suntem acreditati de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sansa pentru activitatea noastra si lucram strans impreuna cu alte organizatii sociale. Diaconia Ajutor International Romania a fost infiintata in anul 1990 dupa revolutie de d-l Hans-Rudolf Hintermann din Elvetia. La inceput, principala activitate era oferirea de diverse ajutoare populatiei aflate in mari nevoi.In acea vreme s-au facut actiuni de salvare de vieti, constructii de case in urma dezastrelor, acordarea de ajutor medical, ajutor in urma inundatiilor, etc. Astazi vechile prioritati fac inca parte din munca noastra de zi cu zi, dar proiectul principal pe care ne axam este cel al Centrului Educational in cadrul caruia ne concentram asupra investitiei in educarea copiilor defavorizati.Transparenta si profesionalismul sunt foarte importante pentru noi !